Unanimitat davant la proposta del president Matías Pérez Such, i unanimitat també en el desig que l’esperat final de la pandèmia sanitària ho permeta. El Patronat de la Fundació Frax, amb seu a l’Alfàs del Pi, va aprovar reprendre íntegrament totes les seues activitats en 2021, incloses les exposicions en les seues instal·lacions del Albir i altres espais de les comarques de les Marines Baixa i Alta, la convocatòria de premis d’investigació, els concursos culturals i el projecte de Museu Internacional del Turisme i els Viatges.

Amb escrupolós compliment de les mesures anti-covid, els patrons es van reunir en la seu de la Fundació a fi d’analitzar l’any que s’acaba i programar iniciatives per al pròxim. Va quedar clara la intenció de “incrementar l’activitat en totes les àrees d’actuació”, augmentar el nombre d’exposicions dins i fora de la seu, potenciar els premis d’investigació i concursos culturals i, com a novetat més destacada, “entrar amb força” en un sector de la cultura d’extraordinària importància en la Comunitat Valenciana, la música, a través de la creació d’un certamen de bandes i la concessió de premis i beques.

Tot això serà possible amb un pressupost, també aprovat per unanimitat, que ascendeix a un total de 283.287 euros, en la seua immensa majoria procedents de l’explotació de recursos propis. Tan és així, que d’aqueix muntant únicament 18.920 euros (un 4’93%) procedirà d’ingressos per subvencions d’institucions públiques i patrocinis de signatures privades.

PREMIS I CONCURSOS

Al cap d’un any si a penes activitat per problemes econòmics i per efecte de la pandèmia sanitària, el Patronat de la Fundació Frax va donar llum verda a reactivar els premis pels quals ha destacat en anys anteriors, com el “Miquel Llinares Barceló” d’investigació històrica naval, el “Vicente Pérez Devesa” d’investigació i cooperació comarcal, el “José Miguel Iribas” d’investigació turística, el “Setmana Santa” de fotografia, i el “Vicente Escrig Peris” d’investigació i composició musical.

A aquestes convocatòries se sumaran del premi de fotografia “Dona i hostaleria”, la inauguració de la biblioteca “Mario Gaviria” en el propi edifici de la Fundació, la celebració a Benidorm de la batejada com a “Setmana de la Mar”, amb exposicions, conferències, cinema, premis, competicions nàutiques, actes de l’Armada Espanyola i altres propostes interessants, i, finalment, la creació d’un certamen de bandes de música.

Matías Pérez Such va anunciar la decisió de redoblar temps i esforç a augmentar el mecenatge i patrocinis privats de persones físiques i empreses i subvencions d’institucions públiques per a activitats concretes desenvolupades per la Fundació.