Hui dijous 10 de gener, a les 19.30 h., el periodista marroquí Ali Lmrabet participarà en el cicle “Periodistes i el Mediterrani” de Casa Mediterrani, on exposarà i compartirà les seues experiències. Així mateix, exposarà la seua visió de l’exercici de la professió i la llibertat d’expressió en el veí regne alauita.

Periodista compromés, Ali Lmrabet va començar la seua activitat treballant en el setmanari La Vie économique, i el diari Le Journal, tabloide que va liderar la lluita per obtindre nous espais de llibertat d’expressió al Marroc després de la fi dels anys de plom del regnat d’Hassan II. Ali Lmrabet va entrevistar a Benjamin Netanyahu, primera realitzada per un mitjà àrab, i va abordar assumptes fins hui vedats en el debat públic, com el Sahara Occiental, la corrupció, la desaparició de persones oposades al règim, la situació del Rif o la migració il·legal.

En 2000 crea una nova publicació, Demain, centrada en el pla polític, amb espais nous com la caricaturización de persones públiques, que transita entre tancaments i reobertures en els primers anys de la monarquia del nou rei Mohamed VI, fins que en 2003 Lmrabet és condemnat a quatre anys de presó a causa d’articles que qüestionen les tesis governamentals.

Després d’una campanya internacional a favor del seu alliberament, ix de presó un any després però en 2005 l’estat alauí li prohibeix exercir la seua professió al Marroc durant deu anys per declarar que els sahrauís de Tinduf són refugiats i no segrestats pel Polisario, com afirma el govern del seu país. Des de llavors publica en mitjans internacionals, participa en conferències i viu a cavall entre el seu país i Espanya.

El seu ferm defensa de la llibertat d’expressió al seu país ha sigut reconeguda per Reporters sense Fronteres, qui l’ha presentat com un dels 100 herois de la informació del planeta.

La conferència s’emmarca en el cicle “Periodistes i el Mediterrani” que organitza Casa Mediterráneo i en la qual col·labora l’Associació de la Premsa d’Alacant, i tindrà lloc en la seu de la institució diplomàtica a les 19:30h. Després de la conferència, hi haurà un vi d’Alacant on els assistents podran intercanviar impressions.