El pesar tenyit d’humor

El pesar tenyit d’humor

Fa uns anys, quan ningú tenia a mà un telèfon mòbil amb càmera fotogràfica integrada, s’informava obscenament de l’albirament d’entre set i huit ovnis per setmana. De similar manera, a Rússia, on ningú té a mà un periòdic d’informació veraç integrada, es registren diàriament entre set i huit mentides, mancades de pudor. Amb tota probabilitat, el repugnant sàtrapa, servint-se del més refinat cinisme, acabarà jurant que tot ho arrasa en nom de la democràcia i la llibertat. Després de l’esglai de l’amenaça nuclear, que s’antullava llindar infranquejable, què pot fer-se, ens preguntem amb una certa fatiga, sinó assumir l’imminent desastre. Ací, independentment de la faula o de la veritat contrastada, i del gran esforç que comporta distingir-los, i amb immensa resignació, optem per construir l’acudit, que fa les vegades de filtre i llima els serrells astellats de la desoladora tragèdia. Molt al nostre pesar, extraiem des de les entranyes, emparat en un atàvic instint de supervivència, l’humor més sofisticat.

Així doncs, què pot fer un forner, es pregunta un forner, sinó complir amb el seu treball: “A quant estan les bombitas?” “Les nuclears a tres euros la dotzena. Porten cabell d’àngel”. En alguns menjadors, sota els retrats ordenats de la comunió dels xiquets, famílies senceres han expressat la seua repulsa negant-se a menjar més ensalada russa. Llegim en els murs de la ciutat, amb atractiva tipografia: “Es lloga búnquer bonic, lluminós, amb vista a la mar, tres dormitoris, llest per a entrar a viure. Urgeix”. En cas de zambombazo, tire’s vosté sota la taula d’aglomerat, que alguna cosa protegeix. Els cinquanta megatones no poden amb la dieta mediterrània, amb l’oli d’oliva, que tot el cura. Es tira un a resar, la qual cosa sap, cada vegada que brunzeix la llavadora del veí. La moto petardeja en el xamfrà i algú exclama “de cara a terra” amb alegria. Eixim, de mitjana, a nou microinfarts diaris. Algunes companyies telefòniques estan incorporant tarifes “fi del món” suculentes: 3 gigues simètrics i crides il·limitades fins a la deflagració. “Quin llibre em recomana vosté?” “Qualsevol que no siga molt llarg, perquè li done temps”. Hi ha perruqueries que ofereixen pentinats amb forma de fong. Tindre al cap la reforma de la caseta de camp i posposar l’escomesa per considerar-la precipitada. S’imposa la lògica: espera al fet que caiga l’ogiva, xiqueta, i reformem després dos ocells d’un tir. En cas de bomba, qui em paga les esgarrapades del cotxe, que no té ni mil quilòmetres. Bombes sí, però que no em tallen el wifi. Folre vosté les finestres amb paper d’alumini. Unte’s el cos d’Àloe vera. S’ha establit, en encendre’s l’horitzó amb azafranados matisos, una còmoda rutina: tortillita francesa, dues mandarines i el comunicat de guerra. Demà més. Quina grandíssima idea rebentar els carrers ara, precisament, a mascletàs. La primitiva no, però el míssil de llarg abast és molt probable que ens aterre al jardí. Llàstima de geranis.

Riure per no plorar, per no deixar-se sucumbir. Per no cedir, vençuts, amb la gola escanyada, a la tristesa més esquinçadora i amarga.

About The Author

Israel de la Rosa

Israel de la Rosa nació en Elda, Alicante. Es novelista y dramaturgo. Colabora habitualmente en prensa publicando artículos de opinión. Fue guionista de televisión en 1999. Ha escrito veintiocho guiones de largometraje hasta la fecha. Es también autor de más de doscientos relatos breves, que pueden hallarse en su web personal. Fue seleccionado por su obra teatral "Confusiones" para representar a España en el Festival de Jóvenes Autores Teatrales "Interplay Europe '98" celebrado en Berlín en mayo de 1998. Ha estrenado en Madrid tres obras de teatro y seis piezas de microteatro. Una de estas piezas ("Luna y dos") fue seleccionada en el Festival Talent Madrid 2014. Su novela "Diario de un xenófobo" fue finalista en la 5ª Edición de los Premios de Arte Joven de la Comunidad de Madrid en diciembre de 2001. En 2019, Ediciones Alféizar publicó su novela ‘EL HOMBRE QUE BUSCABA NACER’. La revista El Cultural reseñó este trabajo en mayo de 2020. Puede consultarse dicha reseña en este enlace: https://elcultural.com/el-muerto-muy-vivo-de-israel-de-la-rosa

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

mayo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X