El 12 de febrer és una data molt important per als pinoseros i pinoseras, marcada en el calendari històric del municipi. Un dia com hui de l’any 1827, el Pinós començava una nova marxa gràcies a l’arribada al Pinós de la Real Cèdula signada pel Rei Ferran VII que concedia a la Vila la seua segregació de Monòver i el títol de Villazgo.

L’Ajuntament commemora aquest dia amb una Mostra del Pinós Antic, Fira de Degustació i Venda de Productes Gastronòmics, coneguda familiarment com a Dia del Villazgo. Aquest dia, des de fa 24 anys, se celebra el diumenge més pròxim al 12 de febrer, encara que des de fa dos anys es va decidir que fóra el posterior a l’efemèride, per la qual cosa aquest se celebrarà el diumenge 16 de febrer.

Al voltant de 70 Associacions, comerciants, pedanies i particulars, a més d’hostalers del municipi, participaran enguany en un esdeveniment que se celebra en els voltants de la plaça del Molí i tracta de mostrar la identitat del poble, a través de les tradicions i la cultura. Aqueix dia pinoseros i pinoseras visten d’època amb els vestits tradicionals d’antany, busquen records en els racons de les seues llars que mostren com era la vida social i cultural a l’el Pinós d’antany i preparen estands en els quals representen les tradicions que els identifiquen com pinoseros i pinoseras.

PLATS TÍPICS

També la gastronomia cobra un especial protagonisme el Dia del Villazgo. Els hostalers locals són els encarregats de mostrar la tradició culinària del municipi amb les degustacions que preparen. El públic assistent tindrà l’oportunitat de provar plats pinoseros tan típics com el famós arròs amb conill i caragols, els gaspatxos, els fassegures, l’embotit, els vins o les pastes casolanes.

A la gastronomia s’uneix un altre dels valors del Pinós, la cultura vitivinícola que està representada en una carpa on els diferents cellers posen a la disposició de qui ho desitge les referències pinoseras per a maridar amb la cuina tradicional.

COMPRA DE PRODUCTES I DEGUSTACIÓ

L’any passat es van vendre al voltant de 20.000 degustacions entre els centenars de persones que van assistir al Dia del Villazgo. Igual que en altres edicions, per a poder realitzar les degustacions o adquirir productes, serà necessari comprar tiquets que estan disponibles en les carpes que habilitaré el consistori. El preu establit són 10 euros per 8 degustacions i es retiraran des d’una carpa habilitada per a això.

Les Regidories de Comerç i Cultura són les encarregades de l’organització d’aquest esdeveniment que cada any acull a multitud de veïns i veïnes del Pinós i visitants, curiosos per conéixer la forma de vida d’antany i degustar les especialitats culinàries que posen en relleu el turisme gastronòmic cada vegada més reclamat al Pinós.

MOSTRA DE FOLKLORE

El Villazgo compta a més amb un pregoner o pregonera que s’encarrega de recordar la vida del Pinós a través dels seus records i vivències. En aquesta ocasió, l’honor recau en Mª Victoria Tormo, veïna del municipi molt vinculada al barri de Santa Catalina i les seues festes Cercaviles, missa i actuacions per part de la Societat Unió Lírica Pinosense, la Colla de Dolçaines i Tabalets del Grup de Danses del Pinós, la Rondalla-Coral “La Il·lusió”, la “Muixeranga de les Valls del Vinalopó, el grup de Cors i Danses “Muntanya de la Sal” i “Tres Fan Ball”, completen la intensa jornada en la qual no faltarà una demostració d’encaix de bolillos, jocs tradicionals i una partida de caliche.

Cada any fa lliurament de diversos premis als millors estands amb guardons a l’originalitat, ambientació i millor objecte d’interés cultural i històric.

Neus Ochoa, regidora de Turisme, una de les àrees municipals implicades en l’organització de l’esdeveniment, espera que el temps acompanye i que, com en edicions anteriors, “siguen moltíssimes les persones que ens visiten, perquè és una bona oportunitat perquè, en un sol dia i en el mateix espai, puguen gaudir d’una bona mostra del nostre folklore, les nostres tradicions i la nostra millor gastronomia”.