Dia històric per al Pinós, com ha qualificat l’alcalde l’esdeveniment celebrat aquest dilluns, amb el qual ha quedat inaugurat el denominat Espai Cultural i Turístic Casa de Don Pedro, situat al costat de les escales de l’emblemàtica Torre del Rellotge.
Els actes han estat presidits per Josefina Bueno, Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i en la taula l’han acompanyada l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín; Francesc Colomer, Secretari Autonòmic de Turisme; la xef de Restaurant La Finca a Elx, Susi Díaz, i Ana Salar, padrina de la Cuina Didàctica del Pinós.
També han assistit Juan José Ruiz i Mercedes Sánchez, rector i secretària general de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Juan Mora, Vicerector d’Investigació de la Universitat d’Alacant; Cristóbal Melgarejo i Juan Carlos Martínez, director i vicedirector del CEIFP  Valle d’Elda; Antonio Crespo, coordinador dels Centres CdT; Lourdes Rubio, gerent de la Ruta del Vi d’Alacant; José Juan Reus i Eladio Martín, president i gerent de la DO Vins d’Alacant; Loren Amat i María Amparo Maestre, edils de l’Ajuntament de Monòver; Fulgencio José Cerdán, alcalde de Villena i diputat provincial; Nelson Romero, alcalde de La Romana; Ángel Murcia, coordinador de la Xarxa Tourist Info, i Patricia Martínez, coordinadora adjunta.
En representació de l’empresa IMESAPI, que ha realitzat les obres, han estat Rafael Landete, arquitecte redactor del projecte; i Carlos González, director d’execució, seguretat i salut.
La família de Don Pedro Domenech també ha sigut present, amb els seus nets Paco i Isabel; i la llista de convidats es completava amb representants de pedanies, associacions i entitats locals, així com els diversos mitjans de comunicació convidats a l’acte.
Aquest edifici senyorial de dues plantes, construït en el segle XIX, va ser propietat d’un dels alcaldes més prolífics de la localitat, Francisco Rico Lucas, i pel cognom Rizo d’hereues d’aquesta família es coneix com a “Casa dels Risses”, encara que l’actual nom de “Casa de Sr. Pedro” li ve dau pels seus últims inquilins, la família de Sr. Pedro Domenech, qui també va ser alcalde.
Des de 2001 l’edifici és de propietat municipal i, després de ser destinat a diferents usos, ara s’ha completat la seua rehabilitació integral per a destinar-ho a equipament cultural, com un dels projectes més ambiciosos impulsat pel consistori.
El canvi de la coberta i la consolidació de la façana es van realitzar en 2015 gràcies a una subvenció de la Diputació. Durant l’últim any s’ha dut a terme la segona fase, subvencionada per la Generalitat, en la qual s’ha completat el projecte i finalitzades les obres de l’interior, destacant la creació d’una gran sala multiusos en la primera planta, que servirà com a saló de sessions i espai per a esdeveniments socials. En la planta baixa trobem l’oficina Tourist Info, un ampli pati i una nova Cuina didàctica.
Una repleta sala multiusos ha acollit l’acte inaugural, amb l’edil César Pérez com a mestre de cerimònies, encarregat de donar pas a les personalitats que s’han dirigit als presents i d’explicar el desenvolupament de l’esdeveniment, en el qual s’ha projectat en primer lloc el vídeo promocional del Pinós.
Després, la projecció d’un altre xicotet vídeo ha servit per a recordar traços de la història de l’edifici i la seua transformació en l’actual Espai Cultural i Turístic Casa de Don Pedro.
Francesc Colomer Sánchez, Secretari Autonòmic de Turisme, ha lloat les possibilitats que ofereix aquest nou emplaçament per a la Tourist Info El Pinós, per estar en un entorn que concentra diversos recursos turístics de la localitat. “Només a partir de la tolerància i respecte de sentir-te igual i servicial als altres pots entendre de què va el turisme, i créixer a través de les visites. Són valors des dels quals no té sentit construir el turisme, i ací al Pinós els valors, atributs, patrimonials i gastronòmics són una realitat. Ha sigut molt encertat fer una aula didàctica per a transmetre els valores tradicions i la innovació”, ha manifestat Colomer. Per a ell, “la vida és una carrera de relleus en la qual cal saber interpretar la grandesa dels quals ens han precedit i els que venen darrere”.
Després del visionat d’un vídeo sobre la seua trajectòria, Ana Salar Cascales, padrina de la Cuina Didàctica del Pinós, ha relatat aspectes de les experiències viscudes en el món de la cuina, partint dels seus coneixements com a mestressa de casa quan va començar a dedicar-se a la restauració fins a arribar a la seua jubilació. “Des del primer dia ens hem envoltat de gent meravellosa formant una gran família, encara que no ha sigut fàcil, perquè he hagut d’exercir d’esposa, mare i àvia, encara que ha tingut la seua recompensa”. Per a Ana Salar, “en la cuina, com en la vida, cal tindre bons ingredients perquè el resultat siga meravellós, el restaurant ha sigut tota la meua vida”. Salar ha manifestat sentir-se feliç que el seu fill continue amb la tradició, a més de donar les gràcies per aquest reconeixement al seu treball.
Per a la xef Susi Díaz, del Restaurant La Finca a Elx, amb una estrela Michelín i dos Sols Repsol, que recentment va tindre l’honor de cuinar per als caps de govern que van assistir a Alacant a la IX Cimera Euromediterrània, “la inauguració de la Cuina Didàctica és tot un encert i no podia haver-hi millor padrina que el teu Ana, que has donat lliçons de gastronomia. Un lloc preciós que no ha perdut el seu encant”. Per a la xef, “la gastronomia del Pinós es posarà en valor”, manifestat que “és un lloc de pau, que fa olor de sarment i a vi, i amb uns valors brutals i no tinc cap mena de dubte que serà un lloc èxit. el Pinós té molt a donar de si per això cal posar-se en marxa i treballar”.
Josefina Bueno Alonso, Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, ha felicitat al Pinós per disposar d’aquest edifici i haver-lo transformat en un referent cultural i turístic. “Felicitats per aquest espai que conjuga l’antic i modern, fent que aquest edifici no haja perdut la seua ànima. Gràcies per oferir-nos aquest espai tan bonic que a partir de hui es convertirà en lloc de trobada per a fomentar la gastronomia i la cultura”. Bo ha destacat que “la innovació ha irromput en tots els àmbits de la societat, i el client en cada vegada més conscient. La gastronomia és salut per als sentits i una font d’inspiració per a innovar”, per això no ha dubtat a donar a l’alcalde i al municipi poble del Pinós la seua enhorabona per les magnífiques instal·lacions que continuaran situant al municipi com a referent gastronòmic. Llarga vida a aquest espai multicultural”.
Els parlaments els ha tancats l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, qui ha agraït el suport econòmic de les administracions provincial i autonòmica, gràcies a la qual s’ha sigut possible recuperar un edifici que parla de l’esdevindre històric del Pinós i en el qual, “a més del valor patrimonial, també és fonamental l’ús social amb el qual hem concebut aquest edifici. Hui hi ha ací molts col·lectius als quals volem obrir aquest centre perquè forme part de les activitats de la seua programació i un dels primers a fer-ho serà el celler, que celebrarà molt prompte el seu 90 aniversari, motiu pel qual la felicitem”.
Integrada en la planta baixa està la Cuina didàctica, un projecte que va de bracet de la llarga tradició gastronòmica del municipi. Es tracta d’una cuina totalment equipada, preparada per a ensenyar la gastronomia del Pinós, “una cuina com la d’una casa, creada des de la senzillesa i la funcionalitat per a donar a conéixer la màgia dels principals plats del poble, oberta a la col·laboració de col·lectius del poble i també a instituts amb grau de gastronomia, cicles formatius, universitats, entre altres”, ha declarat l’alcalde.
En la planta baixa també s’ha situat l’oficina Tourist Info El Pinós, en un espai polivalent perfectament adaptat perquè qualsevol persona puga gaudir-lo i fer ús d’ell.
Acabat aquest acte, la consellera Josefina Bueno ha estampat la seua signatura en el Llibre d’Or de la Vila del Pinós.
Seguidament, els presents s’han desplaçat fins a la Cuina didàctica per a conéixer aquest espai que servirà per a divulgar la gastronomia local i per a formar a futurs professionals de la cuina, on Ana Salar ha sigut obsequiada amb una placa commemorativa, i a Susi Díaz li han fet lliurament d’una gran cistella de Nadal amb productes del Pinós. Ambdues han pogut veure’s en unes fotografies que han inaugurat la paret en la qual quedaran plasmades les personalitats que aniran passant per ella per a compartir els seus coneixements culinaris.
Els actes han conclòs amb un vi d’honor que s’ha servit al pati de la Casa de Don Pedro.

PRIMERES ACTIVITATS I TALLERS GRATUÏTS EN LA CUINA DIDÀCTICA
Dilluns que ve, 26 de desembre, se celebrarà en l’edifici l’acte commemoratiu dels 90 anys de la fundació del Celler Cooperatiu del Pinós en 1932.
A més, la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, a través del CdT d’Alacant i al costat de l’Ajuntament del Pinós, estrenen l’espai Cuina didàctica amb la realització de quatre deliciosos tallers gratuïts:
·       Dimarts 20 Desembre de 17:00H a 19:00H Bullit Nadalenc
·       Dijous 22 Desembre de 17:00H a 19:00H Decoració de taula Nadalenca
·       Dimarts 27 Desembre de 17:00H a 19:00H Pastes Pinoseras
·       Dijous 29 Desembre de 17:00H a 19:00H Tortell de Reis
Els tallers compten amb totes les places cobertes.