El poblat ferroviari de La Encina de Villena ha sigut declarat Bé de Rellevància Local (BRL) per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Un reconeixement que posa en valor i protegeix aquest conjunt d’infraestructures situats en la pedania de l’Alzina.

En concret, la resolució de Conselleria considera que l’estació de ferrocarril, les antigues escoles, els grups d’habitatges de la companyia MZA, el grup d’habitatges de la companyia “Camins del Nord”, l’antic magatzem de vies i obres, el pont giratori, el depòsit d’aigua, el depòsit d’aigua dels 64 habitatges i el barri dels 64 habitatges “posseeixen en grau rellevant de valors arquitectònics, històrics, etnològics, tecnològics i altres de naturalesa cultural, entre ells els paisatgístics, socials, i industrials”.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Villena va iniciar l’any passat els tràmits per a l’obtenció d’aquest reconeixement i protecció i va anar el mes de febrer quan va presentar davant la Conselleria la memòria tècnica necessària. “Aquest lloc és un senyal d’identitat, part de la nostra història i era molt important aconseguir que el declararen BRL, d’aquesta manera es contribueix a la seua preservació i podrem convertir-lo en un espai turístic en el qual rememorar la vinculació de Villena amb el ferrocarril”, ha comentat Elena Benítez, regidora de Cultura.

“Aquesta estació, que es va construir a meitat del segle XIX per a connectar Madrid i Alacant és una part molt important del nostre llegat, un punt logístic entre Castella i el Mediterrani. Un lloc que des de l’Ajuntament volem posar en valor i protegir. La declaració com BRL és una gran alegria i un pas més per al projecte de recuperació històrica d’aquest lloc”, ha comentat Fulgencio Cerdán, alcalde de Villena.