El poemari “Entre el asfalto” es presenta el dimecres 4 de maig, a les 20.15 hores en Seu Universitària i és a càrrec de Sra. Mª. Consuelo Giner Tormo, presidenta de EDA i Doctora en Filosofia, Sra. Conchita Jover Navarro, pintora i relacions públiques de l’Ateneu, Sr. Ramón Fernández Palmeral, poeta, escriptor i pintor i l’autor Sr. Juan Antonio Urbano Cardona, autor del llibre

Entre l’asfalt és un poemari que descobreix davant la nostra mirada una imatge de la ciutat, com un despietat alhora que fascinant marc escènic on transcorren les nostres vides.

Juan Antonio Urbano Cardona, poeta de gran sensibilitat, ha sabut aprofundir en aqueix paisatge urbà que ha sigut despullat de tota humanitat i s’ha convertit en un desafiament on l’asfalt, els carrers ombrívols i les moles de ciment submergeixen a l’home en un món sòrdid que sembla voler desafiar-li a cada pas.

La força i l’esquinçament de les imatges plasmades en aquest poemari, submergeixen al lector en la contemplació d’aqueixa urbs despietada, fent aflorar una barrera de ràbia, quan observa el desemparament dels sense sostre o el llòbrec panorama dels laberíntics carrers deshabitats.

El conjunt d’aquesta obra ha sabut expressar amb un llenguatge ric en belles imatges i impactants sentiments, l’experiència personal de l’autor que en contemplar la cruesa i la injustícia d’aqueixes urbs deshumanitzades alça la seua veu per a denunciar la injustícia i el dolor.

Aquest poemari que ens presenta Juan Antonio Urbano és un cant a favor d’una vida més humana i sostenible a les ciutats assenyala la poeta Mª Pilar Galán.

El llibre Entre l’asfalt, de Juan Antonio Urbano es pot qualificar dins del gènere de poesia lírica; malgrat tractar temes, a vegades, duros, com la soledat que es pot sentir encara enmig d’una ciutat totalment poblada, la brutícia, la por…, però, en definitiva, deshumanitzada; no obstant això, estan tractats amb gran bellesa i mestratge, convertint-se en un mag de la paraula, expressant el sentiment profund de l’inexpressable amb abundants figures estilístiques, al mateix temps que demostra una àmplia cultura planteja Mª. Consuelo Giner, Presidenta de EDA i Doctora en Filosofia.

Entre l’asfalt és un poemari de 50 poemes dividit en quatre parts, però que té unitat temàtica, és ric en profundes expressions metapoética amb referències al món clàssic grec, sinestèsies, hipèrbaton. Destaque la capacitat deductiva, varietat plena de mar i de vida. Una veu compromesa en els nostres dies, modes, vida, relacions, i ric en llenguatge, expressions belles i marines. L’autor enfoca el tema urbà amb un nou lirisme i intenses vivències amb visions complicades i noves que resulta més sofisticat amb la humanització de la cuideu. Juan Antonio Urbano presenta a l’home en el seu risc existencial enfront de l’urbs segons ens compta Ramón Palmeral, pintor i escriptor.

La ciutat és l’armadura en el qual ens recolzem, és el motle que ens dona forma socialment parlant i ens col·loca en l’escletxa interlineal en el qual ens sentim més identificats; i des d’aqueix punt és des d’on prenem la nostra perspectiva com a ciutadans. És on experimentem l’amor/desamor; l’estructura en la qual es van generant les nostres vivències, que al seu torn ens creen problemes personals o socials amb els quals cal lluitar interiorment per a eixir a flotació com a individus. En aqueixa ciutat ens creuem amb imatges que fan mal, amb injustícies que trenquen el ritme fresc del dia; altres vegades ens topem de cara contra les parets i les voreres, i el frenesí de la vida ens espenta decebuts a fugir d’un mateix, del món, de la ciutat. En definitiva, és a la ciutat el lloc on ens construïm, on creixem com a éssers humans.