La xef i restauradora María José San Román rebrà a la fi de mes el Premi Gastro Cinema, impulsat per la Diputació d’Alacant, com a reconeixement al seu talent, treball i implicació en pro de la gastronomia local. Així ho ha comunicat aquest matí la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, al costat de la guardonada i al director del certamen, Vicente Seva.
La titular de Cultura ha felicitat la xef i restauradora homenatjada i ha destacat “la seua meritòria trajectòria, la seua preparació i la seua gran capacitat per a la innovació i la creativitat. Amb això aconsegueix donar-li un nou sentit a la cuina mediterrània, sense perdre la seua essència, i representar-nos a tot el món com a extraordinària ambaixadora de la nostra terra i de la nostra gastronomia”.
La mostra, que se celebrarà del 25 al 30 d’octubre, es consolida com a esdeveniment de referència a nivell nacional en pro de la promoció turística i cultural de la província. Sant Román, presidenta també de l’Associació Dones en Gastronomia, recollirà el premi el pròxim 30 d’octubre en l’acte de clausura que tindrà lloc en el Teatre Principal d’Alacant.
La xef guardonada amb una Estrela Michelin i dos sols Repsol ha manifestat que “és tot un honor que aquest premi recaiga un altre any en una dona, perquè han estat molts anys en l’ombra dels fogons.” Així mateix, s’ha mostrat agraïda perquè aquest tipus de certàmens posen en valor la figura de la dona com un dels elements principals en l’alta cuina. “Amb aquest certamen guanyem tots, Alacant i la seua gastronomia, que marida bé amb qualsevol cosa i amb el cinema no anava a ser menys”, ha assenyalat.
Per part seua, Vicente Seva ha expressat la seua gratitud a la labor de Sant Román, qui “des dels seus inicis en aquest sector ha apostat per la qualitat, frescor i proximitat com a característiques pròpies de la dieta mediterrània, un estil de vida que està molt present en una ciutat com Alacant”. A més, el director de Gastro Cinema ha afegit que “el títol d’ambaixadora de la Dieta Mediterrània que la xef va obtindre fa dos anys permet ressaltar Alacant com a centre mediterrani de la gastronomia, un enclavament que no sols és sol i platja, sinó que també és tradició i innovació en la cuina, sent un autèntic referent a nivell internacional”.
Entre les activitats que ha programat Gastro Cinema, Sant Román ha destacat el menú a quatre mans que donarà en el restaurant Monastrell el divendres, 29 d’octubre, al costat de la famosa xef índia Saghun Mehra. A més, ha agraït que la inauguració de l’esdeveniment, el 25 d’octubre, siga una taula redona titulada “Dones en gastronomia”.
El Premi Gastro Cinema, que va nàixer en 2019 dins de la secció homònima del Festival Internacional de Cinema d’Alacant, ha sigut atorgat en les seues edicions anteriors als xefs Kiko Moya i Susi Díaz. Aquest és el primer any que el certamen es desenvolupa de manera independent al Festival de Cinema i compte, a més, amb la col·laboració, entre altres, de l’Ajuntament d’Alacant, Mercalicante, la Universitat d’Alacant, Aigües d’Alacant, Fundació MARQ i Casa Mediterrani.
Mª José San Román
Embajadora de la dieta mediterrània, Sant Román és pionera en l’ús i gaudi del AOVE i el safrà, defensora de les qualitats de la sostenibilitat i la participació de la dona en la gastronomia. Va iniciar la seua carrera professional com a empresària en l’hostaleria i la restauració al costat del seu marit José Perramón creant Grup Gurmet Alacant, un projecte gastronòmic que va nàixer l’any 1975 i que segueix en evolució contínua, collint un reeixit camí en l’oferta hostalera alacantina amb les seues diferents propostes.
En el 2020, la xef alacantina va posar en marxa un projecte d’agroecologia en una finca de Mutxamel a fi de proveir d’aliments frescos, de qualitat i locals a tots els restaurants del grup. A més, ha sigut ponent i formadora en esdeveniments i fòrums nacionals i internacionals a través dels cinc continents i continua compartint les últimes tendències, tècniques i innovacions de la gastronomia mediterrània.