La Fundació Caja Mediterráneo ha convocat el Premi “Gabriel Miró”, dotat amb 6000 euros, un dels certàmens literaris amb major prestigi i més antics d’Espanya, que enguany aconsegueix el seu 60 edició.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, destaca que “el nostre premi literari més veterà està d’enhorabona perquè Hui, amb la convocatòria de la seua nova edició, celebrem les 60 edicions del Concurs Gabriel Miró, un autor especialment important per a nosaltres i al que ens sentim profundament vinculats”.

La Fundació Caja Mediterráneo, continua Boyer, “va instituir en 1955 el certamen en memòria de l’insigne escriptor alacantí. Des de aleshores, hem dut a terme la seua convocatòria, actualment en format biennal, que el seu objectiu, a més de promoure la difusió de Gabriel Miró, segueix sent el foment d’un gènere literari com el conte, que no per breu s’ha de considerar menor, ja que any rere any ens trobem amb vertaderes joies de la literatura.”

Des de la seua creació, el Concurs de Contes Gabriel Miró ha recaigut tant en escriptors novells com en grans noms de la literatura espanyola, entre els quals destaquen Francisco Llindar (1964) o Félix Gran (1966).

El termini d’admissió dels originals s’estableix entre el 26 de novembre de 2018 i el 25 de gener de 2019. Per al guanyador del primer premi està prevista una dotació de 4.000 euros mentre que el segon guardonat rebrà 2.000 euros.

Al guardó “Gabriel Miró” podran concórrer creadors de qualsevol nacionalitat que no hagen sigut ja guardonats amb el primer premi en edicions anteriors. Les obres, escrites en llengua castellana, hauran de tenir una extensió màxima de vuit folis i no haver sigut premiades en un altre certamen literari.

La fallada del jurat, que està presidit per Joaquín Sant Matas, es donarà a conèixer a partir del mes de juny de 2019 en la web de Fundació Caja Mediterráneo (www.cajameditarraneo), pàgina en la qual els interessats també poden trobar les bases de la convocatòria. La resta del jurat està compost per Cristina Llorens, José Ferrándiz Lozano, Mariano Sánchez Soler i Francisco Javier Díez de Revenga.

Els textos, que versaran sobre un tema lliure i concorreran a la convocatòria sota pseudònim, hauran de remetre’s exclusivament en format pdf al correu electrònic concursosliterarios@cajamediterraneo.es, i acompanyar aquest enviament d’una plica digital que quedarà custodiada per la Fundació Caja Mediterráneo fins al dia de la fallada, quan s’obrirà per a donar a conèixer el nom del guanyador o guanyadora.

Gràcies a la implementació d’aquest sistema en la passada edició, l’organització ha pogut millorar els processos de recepció i administració. A més, i complint amb els objectius mediambientals marcats per la Fundació Caja Mediterráneo, aquest sistema d’inscripció redueix notablement l’ús de paper al no haver d’enviar per triplicat totes les obres presentades.

L’aposta per l’ús de les noves tecnologies en les diferents iniciatives de la Fundació Caja Mediterráneo repercuteix directament en l’usuari i, en el cas concret dels certàmens literaris, beneficien al concurs, modernitzant-ho i obrint-ho a un procés d’expansió i internacionalització.

Tant el premi “Gabriel Miró” amb els seus 60 edicions de trajectòria, com el “Gabriel Sijé” que el pròxim any convocarà el seu 40ª edició, són dues dels concursos literaris més antics d’Espanya. Tots dos, al costat de el “Vargas Llosa de Novel·la”, han sigut impulsats per la Fundació Caja Mediterráneo per a incentivar la cultura i, especialment, la creació literària en llengua castellana. El nombre d’obres presentades ha anat en augment amb el pas del temps, així com la varietat dels països de procedència. Tant és així que a l’última edició del premi Gabriel Miró es van presentar més de 2.300 obres.