Fernando Portillo, regidor de Cultura, i Isabel Navarro, coordinadora de Art al balcó a Petrer, han revelat que el reconegut pintor petrerí Jesús Herrera -que recentment ha sigut notícia per haver pintat el retrat de la Princesa Mary de Dinamarca- serà el primer padrí cultural de Art al balcó, l’any en el qual l’activitat aconsegueix la seua novena edició, la quarta a Petrer.
Tal com es va avançar fa unes setmanes, en la presentació de la nova edició de Art al balcó, “enguany hi ha diversos canvis per a donar més entitat a aquest esdeveniment amb l’elecció d’un ambaixador d’aquesta edició”, ha apuntat Portillo. La idea és que, a partir d’enguany, cada edició de Art al Balcó compte amb un padrí cultural, una persona amant de la cultura que cada any serà triat per un dels municipis participants, sent Petrer la primera localitat a haver triat padrí.
Una altra de les novetats entorn de la novena edició del certamen és l’organització d’una taula redona sobre art, en concret “es parlarà de l’art al carrer, un recorregut històric de l’art al carrer des del Paleolític fins als nostres dies”, ha detallat Isabel Navarro. Serà el divendres 10 de juny a les 20.00 hores en el Centre Cultural de Petrer.
La taula tindrà, en paraules de la coordinadora del certamen a Petrer, a “ponents de luxe”. A més del padrí d’aquesta edició, Jesús Herrera, prestigiós pintor local que recentment ha rebut l’encàrrec de la Corona Danesa per a pintar el retrat de la Princesa Mary, també estaran en la taula Alejandro Martínez, pintor eldense guardonat, el mes de març passat, amb el 57é Premi Reina Sofia de Pintura i Escultura; els muralistes de Doble 13, Miguel Ángel García i Sergio Delamo, “que participen tots els anys en ArtenBitrir”, ha subratllat Navarro; i Pilar Tébar Martínez, directora cultural de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, que també ha sigut Presidenta de la Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA), sent l’encarregada de moderar la taula.
ART Al BALCÓ 2022
El regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha recordat que “ja estan repartits els llenços i els artistes estan treballant aqueixos llenços perquè després puguem gaudir d’ells, a partir del mes de juliol a Biar i al setembre ací a Petrer”.
Enguany l’exposició a l’aire lliure començarà a Biar (del 22 de juliol al 21 d’agost), continuarà a Tollos (de l’1 al 21 d’agost), després anirà a Almansa (del 25 d’agost al 6 de setembre), pararà a Petrer (del 9 de setembre al 2 d’octubre), seguirà a Aiora (del 6 al 16 d’octubre) per a finalitzar a Caudete (del 21 d’octubre al 13 de novembre). D’aquesta manera, Tollos s’incorpora als municipis que acullen aquesta iniciativa artística.
HISTÒRIA DE “ART Al BALCÓ”
Des de 2014 el “Moviment Pintura Biarense” celebra l’esdeveniment “Art al Balcó”, una exposició de pintura als balcons de les cases dels barris antics dels municipis participants, portant l’art al públic fora de galeries, museus i locals. Un esdeveniment que va nàixer amb el propòsit de portar l’art pictòric a la vida quotidiana, que es puga gaudir mentre es passeja.
La iniciativa, que va arrancar a Biar amb al voltant de 40 participants, on se celebra durant el mes d’agost, s’ha expandit a altres municipis ailcantinos, valencians i albacetenses, poblacions on també s’emporta l’exposició posteriorment, cobrint el període des de finals de juliol fins a final d’any.
Una iniciativa artística en la qual col·laboren els ajuntaments, els pintors que concorren cada any i els veïns de les poblacions que cedeixen els seus balcons per a penjar els llenços.