L’Ajuntament, amb la col·laboració de Casa Mediterráneo, Turisme Comunitat Valenciana i Carmencita, convoca l’I Certamen Internacional Alacant Ciutat de l’Arròs, un concurs de cuinat amb aquest producte de base, que tindrà lloc l’1 de juny, en la plaça de l’Ajuntament.

La regidora de Turisme, Mari Carmen d’Espanya, ha explicat en la roda de premsa de presentació de l’esdeveniment, que el concurs de cuina naix a fi de promocionar Alacant com a destinació gastronòmica i per a enaltir l’arròs com a producte estrela de la nostra gastronomia.

L’edil ha afegit que el certamen gastronòmic pretén ser un “vehicle per a aprofundir en les possibilitats que ofereix el cuinat de l’arròs, conjugant tradició i avantguarda sota els criteris de qualitat i excel·lència”.

El concurs està recolzat per les associacions professionals APEHA (Associació Provincial d’Empresaris d’Hostaleria d’Alacant), presidida per María del Mar Valera, i per LLAURA (Associació de Restaurants d’Alacant), representada en l’acte per la xef María José San Román.

El concurs, segons les bases, està dirigit a professionals en actiu de l’hostaleria, i requereix que els cuiners siguen majors d’edat i estiguen avalats per una empresa de restauració o treballen en un àmbit directament relacionat amb aquest sector.

Grup amb representants d'entitats que participen al certamen

Grup amb representants d’entitats que participen al certamen

Segons les bases del certamen, els participants han de preparar un arròs a banda de gamba i calamar, de sis racions, els ingredients de les quals seran facilitats per l’organització “per a garantir la imparcialitat en les valoracions”.

Segons el punt 8 de les regles que regiran aquest esdeveniment, totes les elaboracions, incloent els fons, hauran de ser realitzades durant el concurs. El jurat no permetrà productes precuinats.

Requisits de qualitat

Els cuiners hauran de complir en les seues elaboracions durant el certamen els requisits de Qualitat d’Alacant Ciutat de l’arròs: Lliures de colorants artificials; Lliures de potenciadors de sabor; Lliures d’olis refinats; Monovariedad d’arròs japónica.

El concurs aposta per un arròs de dieta mediterrània, saludable, sostenible i amb qualitat.

La competició estableix 3.000 euros en premis per als tres millors arrossos. El primer classificador rebrà 1.500 euros, el segon 1.000 i el tercer 500 euros, a més trofeus.

Per a inscriure’s en l’I Certamen Internacional ‘Alacant Ciutat de l’Arròs’ els interessats han d’enviar les seues sol·licituds abans del 10 de maig a l’adreça de correu electrònic inscripccion@certamenalicantearroz.com.

Al costat del model de sol·licitud, que es troba en les bases del concurs, els candidats han de presentar dues fotografies de qualsevol tipus d’arròs que ja hagen cuinat.

La regidora de Turisme ha explicat que els arrossos d’Alacant són rics en la seua diversitat, “hi ha més de 180 receptes de cuinats de plats d’arrossos, que tradicionalment s’han nodrit de productes del mar, de l’horta i de la muntanya. La combinació d’aquests escenaris provoca la gran varietat de la nostra oferta culinària”.

El concurs és una iniciativa municipal de primer rang, segons ha explicat Mari Carmen d’Espanya. Amb la regidoria de Turisme coopera en la iniciativa la regidoria d’Hostaleria i Comerç, dirigida per Marisa Gayo. D’Espanya espera, segons ha expressat en la roda de premsa, que el concurs siga ben acceptat internacionalment i que el currículum dels concursants siga interessant.

María José San Román, xef amb Estrella Michelín, ha indicat que un jurat preseleccionarà als aspirants a participar en el concurs per a triar als 10 millors, que seran els qui cuinen en la plaça de l’Ajuntament.