El professor de la Universitat d’Alacant Raúl Rodríguez guanyador del XX Premi d’Assaig Miguel de Unamuno

El professor de la Universitat d’Alacant Raúl Rodríguez guanyador del XX Premi d’Assaig Miguel de Unamuno

Raúl Rodríguez Ferrándiz, professor del Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant, és el guanyador del XX Premi d’Assaig Miguel de Unamuno que concedeix l’Ajuntament de Bilbao, institució que ha comunicat la decisió aquest mateix matí. El jurat del premi ha concedit el guardó a Raúl Rodríguez pel seu assaig Magias de la ficción (Spoiler Warning!).

L’autor tracta en aquest assaig les ficcions, tant de novel·les com pel·lícules i sèries de televisió, en un text en què defèn que el massiu no ha de ser superficial. «Són ficcions de masses, sense deixar per això de ser ficcions de muses» afirma. Encara que el llibre no es publicarà fins a finals de març o primers d’abril, Raúl Rodríguez, avança que l’assaig analitza com la ficció ens obri la possibilitat de viure moltes vides sense eixir de la nostra, de posar-nos en perill de mort sense morir-nos, de viure romanços sense compromís, de cometre crims o de venjar-nos-en sense culpa i sense càstig, de passar molta por i gaudir-ne al mateix temps. Com és possible que em pose tendre, trist, alegre, m’excite o m’espante per personatges o situacions que sé que no són reals? Com poden unes paraules aquestes o escrites, unes imatges en moviment que representen éssers imaginaris, provocar en mi emocions tan intenses com les que provocarien si es referiren a éssers reals, que existeixen o han existit?

L’assaig ens posa davant de personatges de paper o de cel·luloide dels quals arribem a saber sovint molt més del que sabem, íntimament, de les persones de carn i os que ens envolten. En aquest sentit el llibre es recrea en alguns d’aquests personatges: des dels Swann i Odette de Proust fins als Deckard i Roy de Blade Runner, Lolita i Humbert, Rick i Ilsa, el matrimoni Tura de Ser o no ser, alguns personatges i situacions de Martin Amis, el Frank Underwood de House of Cards, els àngels dubitatius del cel sobre Berlín, els humans protètics de molts episodis de Black Mirror, les eleccions morals dels protagonistes d’Estranys en un tren o de la calúmnia. El llibre també tracta algunes amenaces per a la ficció. L’autor afirma que dos d’aquestes amenaces són les conspiranòies i selficcions, «són espècies invasores que disputen a les ficcions genuïnes el seu espai vital, i els dedique sengles capítols en el llibre».

Raúl Rodríguez Ferrándiz

Professor titular en el Departament de Comunicació i Psicologia Social de la Universitat d’Alacant. Va ser becari postdoctoral a la Universitat de Bolonya i ha fet estades docents a les universitats de Florència, Buenos Aires i ORT de Montevideo. Ha coordinat el màster en Comunicació i Indústries Creatives de la Universitat d’Alacant, on imparteix l’assignatura de Narracions Transmèdia.

Va ser Premi Internacional Ciutat de València d’Assaig per Máscaras de la mentira: el nuevo desorden de la posverdad (València, Pre-Textos, 2018). És autor també de La musa venal: producción y consumo de la cultura industrial, Premi Internacional d’Assaig Miguel Espinosa (Múrcia, Tres Fronteres, 2010) i d’Apocalypse Show. Intelectuales, televisión y fin de milenio (Madrid, Biblioteca Nova, 2001). Ha coordinat el volum La polémica sobre la cultura de masas en el periodo de entreguerras: una antología crítica (Universitat de València, 2012). Ha publicat en Claves de Razón Práctica, Revista de Occidente i La maleta de Portbou, entre altres revistes culturals, i col·labora en el suplement Arte y Letras del diari Información d’Alacant.

About The Author

Leave a reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Próximos Eventos

marzo

19ene(ene 19)18:0014jun(jun 14)20:00Alicante. Taller ¿Hablamos de libros?(enero 19) 18:00 - (junio 14) 20:00 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante (2), San Fernando,40Secciones:LetrasTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosAlicante. Taller ¿Hablamos de libros?

30ene(ene 30)20:1529may(may 29)20:15Las películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate .(enero 30) 20:15 - (mayo 29) 20:15 Sede Ciudad de Alicante - Universidad de Alicante, Avenida Dr. Ramón y Cajal, 1 AlicanteSecciones:CineTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosLas películas fundamentales de la historia de Hollywood. Análisis y debate

08feb(feb 8)20:0020sep(sep 20)20:00Campanya de Teatre del Mediterrani(febrero 8) 20:00 - (septiembre 20) 20:00 Fundación MediterráneoSecciones:Escena,TeatroTerritorio:L´Alacantí Etiquetas de EventosCampanya de Teatre del Mediterrani

En Twitter

INFORMACIÓN Y CULTURA CON TODOS-AS PARA TODOS-AS.

La información cultural es un compromiso de los medios, profesionales y colaboradores que desarrollan una labor transformadora y de madurez social que permite elevar la capacidad de percepción de la ciudadanía. Nosotros no sentimos parte de esta historia que compartimos con otros diarios que además son amigos y, por tanto, respaldamos y os invitamos a leer y a compartir.

X