El Projecte Écola, sorgit de l’aliança dels Ajuntaments d’Elda i Petrer, l’Obra Social de Caixapetrer i el Programa de Ecoescuelas, ha complit quatre anys de vida amb l’activitat col·lectiva ‘La mar comença ací’, que posa el focus en l’educació mediambiental per a previndre la contaminació de mars, oceans i rius.
L’activitat ha sigut presentada en la seu de Caixapetrer i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, el regidor d’Educació d’Elda, Fernando Gómez, la vicepresidenta de CaixaPetrer, M.ª Dolores Pastor, i el coordinador del Projecte Écola i professor del col·legi Juan Rico i Amat d’Elda, José Javier Santa.
Aquesta nova activitat porta treballant-se uns mesos en els 18 centres educatius d’Elda i Petrer que actualment formen part del Projecte Écola.
José Javier Santa ha explicat els detalls de l’activitat, recordant que “el projecte Écola és un projecte que implica milers de persones” a través de les comunitats educatives dels centres educatius i de totes les famílies de l’alumnat. Santa ha indicat que “La mar comença ací és una activitat que ens va cridar l’atenció perquè té molta vistositat i creiem que és important sensibilitzar sobre la problemàtica de la contaminació que pateixen mars, oceans i rius, intentant conscienciar sobre les accions que fem cadascun a la nostra casa, en el nostre col·legi… que al final poden provocar la contaminació del nostre entorn natural”.
Dissabte que ve 22 d’abril, l’activitat tindrà el seu punt culminant amb una acció d’art urbà, de 9 a 12.30 hores, en diverses boques d’embornal d’Elda i Petrer, en les quals l’alumnat dels centres educatius participants pintarà el dibuix triat i que prèviament ja ha decorat un embornal de l’interior de cada col·legi. I, una vegada finalitzada aquesta acció, en el Forn Cultural de Petrer, a les 12.30, s’inaugurarà una exposició amb 18 panells amb els dibuixos guanyadors de cada centre. També es podrà veure l’exposició “Més mar o més plàstic, tu decideixes”, cedida per l’Institut Litoral d’ecologia del Campello.
El coordinador del projecte ha detallat que el treball va arrancar fa uns mesos en els centres educatius amb sessions a les aules, eixides de voluntariat ambiental… Posteriorment cada centre va treballar amb l’alumnat la realització de dibuixos, amb el lema “La mar comença ací”, per a decorar les boques d’embornals. I, amb el dibuix triat, ja es va pintar una boca d’embornal a l’interior de cada centre.
M.ª Dolores Pastor, vicepresidenta de Caixapetrer, ha subratllat en les seues paraules que Elda i Petrer són “la zona geogràfica amb major nombre de banderes verdes atorgades de la Comunitat Valenciana”. En aqueix sentit, José Santa ha dit que “les banderes verdes les dona la mateixa institució que dona a les platges les banderes blaves. És com si Elda i Petrer tingueren una gran platja i de sobte les platges d’Elda i Petrer tingueren 18 banderes blaves. Això és una mica el que aquest projecte està fent, però a nivell d’educació ambiental”.
Per part seua, l’alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha apuntat la importància de l’impacte de conscienciació mediambiental que el projecte Écola està tenint en els centres, indicant que “em sembla fonamental que es treballe des dels centres educatius, perquè després arriba a casa. És una educació al revés, som els pares els reeducats per part de les nostres filles i fills en matèria mediambiental”. I també ha afegit que “totes les accions xicotetes que fem en el dia sempre redunden en el conjunt de tota la comunitat i el que fem hui repercutirà sempre en el futur i en el planeta que volem deixar per al demà”.
Fernando Gómez, regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Elda, ha posat en valor l’èxit d’aquest projecte, dient que “prova de l’èxit que ha tingut és que van començar uns pocs centres, quatre en concret, i en breu estaran tots els de les dues ciutats”. I ha aprofitat per a “agrair a aqueix professorat i a aqueixos equips directius que estan treballant pel bé de tots i de totes”.