El Ministeri per a la Transició Ecològica ha donat el seu suport al Projecte Xàbia de la Fundació Oceanogràfic en seleccionar-lo entre més 160 projectes de tota Espanya i concedir-li una subvenció per a la realització d’activitats en l’àmbit de la biodiversitat terrestre, biodiversitat marina i litoral i el foment de la informació ambiental.

La Fundació Biodiversitat, del citat ministeri, va donar a conéixer les subvencions en una trobada el desembre passat a Madrid, al qual van assistir dos representants del Projecte Xàbia.

El ministeri situa així el projecte en la punta de llança de la conservació de la biodiversitat a Espanya, ja que dels 160 projectes presentats, finalment han sigut concedides 49 ajudes, 13 de les quals pertanyen a la modalitat de biodiversitat marina i litoral.

Un projecte de llarg recorregut

El Projecte Xàbia, el nom oficial del qual és “Aproximació al coneixement, interpretació i conservació de la biodiversitat dels fons marins de Xàbia”, es va iniciar en 2017 amb una primera fase científica en la qual es va realitzar un estudi tècnic de l’estat de conservació dels fons marins del municipi.

A continuació, l’any 2018 es va desenvolupar una segona fase d’interpretació per a traslladar aquests resultats del projecte als agents locals i al Ajuntament de Xàbia amb la finalitat de sensibilitzar a la població i conservar el patrimoni natural submergit en el litoral. En aquest projecte es pretén vincular a la societat amb la conservació de la biodiversitat i que ells siguen actors actius d’aquesta.

Dins de les accions d’educació ambiental dutes a terme, la biodiversitat marina és abordada no solament des d’una perspectiva biològica, sinó des de múltiples àmbits com l’art, la literatura, la gastronomia, la història i el turisme, entre altres, sempre des d’una perspectiva sostenible.

En l’actualitat, el projecte segueix el seu curs fins a finals de 2019 amb un ventall d’accions de sensibilització ambiental programades per als diferents actors de la població i amb el suport de la Fundació Biodiversitat.