El dissabte 27 de febrer tornarà a obrir les seues portes el Vaig moldre de Mànec, a l’Alfàs del Pi, per a acollir tres visites guiades per a grups reduïts, que tindran lloc a les 10, 11 i 12 hores. Una iniciativa que llancen les regidories de Cultura i Patrimoni del consistori alfasí per a donar a conéixer la història d’aquest molí fariner. Aquestes visites guiades es realitzaran una vegada al mes.

L’Ajuntament de l’Alfàs, a través de les seues regidories de Cultura, Patrimoni i Medi Ambient, ha dut a terme un projecte de rehabilitació, salvant així de la ruïna un element significatiu del sistema de reg, per a la seua reconversió en un Centre d’Interpretació. Aquest projecte de recuperació i posada en valor s’ha finançat a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Generalitat Valenciana, amb una inversió de 250.000 euros.

Situat en el barranc de Carbonera, segons les referències històriques disponibles, el molí es pressuposa que es va construir entre el segle XVIII i principis del XIX. Constava de dues parts diferenciades, la planta superior destinada a habitatge del moliner, de la seua família i dels seus treballadors, i la part inferior on se situada la maquinària i altres elements necessaris per a la mòltaa del gra.

La Universitat d’Alacant s’ha encarregat de les reconstruccions virtuals, tant de l’entorn com de la maquinària i volums, “un treball que permet al visitant endinsar-se en les instal·lacions, i conéixer tot el procés de transformació del gra en farina, seguint el recorregut de l’aigua”, ha destacat el regidor de Cultura de l’Alfàs, Manuel Casado.

Les persones que estiguen interessades a conéixer millor la història d’aquest molí i assistir a les visites guiades organitzades per l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi poden realitzar la seua inscripció a través de l’adreça de correu electrònic museovillaromana@lalfas.com.

Programació cultural febrer

Al costat de les visites guiades al Molí de Mànec, la programació cultural del mes de febrer inclou dos concerts, que s’organitzen en col·laboració amb la Societat de Concerts de Música Clàssica de l’Alfàs del Pi. El dissabte 20, a les 20 hores, es pujaran a l’escenari de la Casa de Cultura Pilar i Pedro Valero per a fer un recital de piano amb obres del Romanticisme i Pianismo Español. El diumenge 21, a les 12 hores, el Centre Social Platja Albir acollirà un recital líric a càrrec del Duo Evocació & Maria Kosenkova.

A més, el 27 de febrer, Arteatro La Vila posarà en escena l’obra ‘Film’, sota la direcció d’Ana Maestre i la participació de Toni López, Mónica Germán, Rosa Zaragoza i Domingo Úbeda.

Finalment, fins al 26 de febrer pot visitar-se a la Casa de Cultura l’exposició pictòrica ‘Sentiments’, dels artistes Fredy Busts i Tove Kvernivik.

Totes les activitats s’organitzen seguint protocols sanitaris anticovid, amb aforament reduït, control de temperatura, distància de seguretat, ús de màscares i gels hidroalcohòlics, ha recordat el regidor de Cultura.