La memòria d’un dels més destacats pintors alacantins de l’abstracció, Francisco Pérez Pizarro, centrarà la pròxima sessió del cicle ‘Art audiovisual’ del IAC Juan Gil-Albert que tindrà lloc aquest dimecres 20 de març a les 19.30 hores a la Casa Bardín. L’activitat, en la qual es projectarà el documental ‘Homenatge a Pérez Pizarro’ filmat en 1979 en súper 8 i de deu minuts de durada, comptarà a més amb la intervenció de Maribel Pérez, Manuela-Casta Moreno i Fernando Arlandis Pérez-Pizarro, filla, nora i nét de l’artista, respectivament.

El cicle ‘Art audiovisual’ contempla la projecció d’una col·lecció de documentals que van ser gravats entre 1979 i 1983 per l’Aula de Cinema de l’Amateur de l’Institut d’Estudis Alacantins, recentment recuperats pel IAC Juan Gil-Albert i digitalitzats per Filmoteca Valenciana. El projecte d’enregistrament d’aquests treballs el va coordinar el cineasta José Ramón Clemente, que en el cas del documental de Pérez Pizarro va intervindre com a director, càmera i muntador, seguint un guió dels germans Tomás i Manuel Martínez Blasco.

Francisco Pérez Pizarro va nàixer a Barcelona en 1911, però la seua família es va traslladar quan ell tenia tres anys a Alacant, on va passar la major part de la seua vida fins a la seua defunció en 1964. Va estudiar Magisteri i es va iniciar en l’art tardanament com a autodidacta en 1944, participant amb èxit en mostres provincials i nacionals.

Va formar part del Grup Parpalló i d’Art Actual del Mediterrani, la qual cosa li va connectar amb l’informalisme i l’abstracció, convertint-lo en una figura destacada de la vida cultural de la seua època. Després de la seua mort, Pérez Pizarro ha sigut recordat periòdica però esporàdicament en alguna publicació i diverses mostres, destacant l’exposició ‘La voluntat abstracta de Pérez Pizarro’, de la qual va ser comissari Eduardo Lastres, en la Llotja del Peix d’Alacant en 2011, any del centenari del seu naixement.

El IAC Juan Gil-Albert tampoc ha sigut alié al record de la seua figura i obra, ja que es tracta d’un artista al qual va dedicar un ‘Descobreix una obra d’art en el Mubag’ en 2010 sobre la seua obra El Safareig, amb la qual va obtindre en 1952 el Premi Nacional de Paisatge de la Diputació d’Alacant. Així mateix, va ser inclòs en l’exposició del MUBAG ‘Alacant Modern’, de la qual va ser comissari Juan Manuel Bonet.