El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar ha inclòs en el seu informe al Consell de Govern que ha tingut lloc aquest dimecres, un punt sobre el debat obert respecte de l’eliminació o no d’un nom propi de les metadades de recerca digital sobre un article resultant d’una investigació històrica. Palomar ha explicat que “en cap cas” el que està en dubte és el resultat de la investigació ni el dret de la comunitat científica a indagar en la història i en els personatges d’aquesta, que és “inqüestionable” –ha dit–, “sinó la pugna entre dos drets molt nous en el nostre context jurídic, el dret a la protecció de dades i l’oblit digital enfront del dret a l’accés a la información”.

En declaracions als mitjans, el rector s’ha compromès a cercar la fórmula “per a mantenir intacta la integritat de la investigació i dels documents sobre el judici a Miguel Hernández i per a garantir-hi l’accés”. En aquesta línia, ha instat el Consell de Govern a l’elaboració d’una normativa “que permeta que les metadades dels textos científics formen part de manera intrínseca a aquests”, de manera que estarien protegits pels drets d’autor i la modificació d’aquests correspondria exclusivament a l’autor. Amb aquesta mesura s’establiria un precedent davant de situacions semblants cada vegada més freqüents en universitats i evitaria la capacitat de modificació dels criteris de cerca o indexació amb què actualment compten les plataformes contenidores de la informació.

Manuel Palomar ha explicat que per a poder resoldre la qüestió cal continuar amb el procediment administratiu intern obert, per a això, és necessari que el catedràtic afectat presente recurs d’alçada davant del rector. “El procediment ens obliga a seguir passos que permeten aconseguir legalment aquestes garanties”, hi assegura.