Joves vinculats a aquesta celebració reclamen un equilibri de “saviesa i vitalitat” en les juntes de govern de les germanors i confraries, a més d’apostar per noves idees i el talent jove

La Setmana Santa alacantina ha de “reflexionar i fer una valoració molt especial de per què no té un relleu generacional i com es pot canviar per a fer pedrera”. Aquesta va ser una de les conclusions que es van manifestar ahir durant la celebració de la xarrada “La joventut i la Setmana Santa alacantina. Joves, cultura i tradició”, que van organitzar el Consell de la Joventut d’Alacant (CJA) i la seua entitat membre Noves Generacions d’Alacant.

A aquesta taula redona van assistir l’edil de Joventut, María Conejero, el regidor i tinent d’alcalde, Manuel Villar, i el president del Consell de la Joventut d’Alacant, Àlvar López de Medina, que van acompanyar a Rafa de la Guia, responsable d’Acció Social de la Germanor del Sant Sopar, Paloma Catalá, membre del Consell Rector de la Junta Major de Germanors fins a 2020, Rubén Catalá, CEO de Sommusic, i Carolina Cutanda, secretària del CJA.

Per a l’edil, María Conejero, que va inaugurar aquesta taula redona, la joventut és “la implicació necessària perquè la Setmana Santa alacantina trenque sostres, un fet que ens fa ser pioners”, tenint com a referència que Alacant va ser “un dels primers llocs a aparéixer passos carregats per costaleras”.

Per part seua, el president del CJA, Àlvar López de Medina, va destacar durant la seua intervenció “l’esforç que es realitza tots dies de l’any per a tirar avant aquesta celebració i la implicació de les germanors durant el temps d’aturada per a complir un objectiu fonamental en l’associacionisme i la participació, que és fer partícip a tota la població jove d’Alacant en cadascuna de les seues activitats i propòsits”.

Durant la jornada, quatre persones joves vinculades a aquesta celebració van posar sobre la taula aquest debat “que en molt poc temps hem de contestar-nos”, tal com va apuntar Rafa de la Guia, responsable d’Acció Social de la Germanor del Sant Sopar d’Alacant. “Les juntes de govern han de nodrir-se de la vitalitat de la joventut. Cal fomentar i apostar per un equilibri”.

En aquest sentit, Paloma Catalá, membre del Consell Rector de la Junta Major de Germanors i Confraries de Setmana Santa d’Alacant fins a 2020, va recalcar la necessitat d’una “renovació i flexibilitat quant a confrares” que compte amb “un nou punt de vista o perspectiva”. Tot això, sota el paraigua que en aquests col·lectius i agrupacions “hi ha gent jove molt vàlida” que permetrà als equips directius “sumar” per a crear “un equilibri de saviesa i vitalitat amb ganes de treballar i fer les coses bé des d’una perspectiva diferent”.

I és que “a l’arbre se li recull pels seus fruits, cal deixar fer i que es veja el treball de les persones joves”, va assenyalar el CEO de Sommusic, Rubén Urbán. Una reflexió lligada al debat de la taula que, en opinió del músic, aposta per “deixar treballar als joves, ja que hi ha molt de talent i en moltes ocasions les seues idees no es veuen, queden eclipsades”.

La participació en la celebració que ja és d’Interés Turístic Nacional

Pese al nombre de càrrecs en les juntes directives, la Setmana Santa alacantina és una celebració “amb molta participació”, com va destacar la secretària del CJA, Carolina Cutanda, que abasta a més de 10.000 persones, entre elles un gran nombre de gent jove que forma part de les germanors i confraries de la ciutat, així com de les bandes de música i altres aspectes de la celebració.

No obstant això, en els últims anys “veiem com hi ha més baixes que altes”, segons De la Guia, en el sector, una situació que també ve donada arran de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, la qual va generar en les confraries i els seus participants “una ansietat de no saber si es podia eixir al carrer per a processionar”, va explicar també Catalá.

Com a reforç a aquesta situació, els ponents de la jornada creuen que la declaració de la Setmana Santa alacantina com a Festa d’Interés Turístic Nacional, per part de la Secretaria d’Estat de Turisme, és un aspecte molt positiu per a la participació ciutadana en aquesta celebració que a l’abril tornarà a lluir als carrers.

“Aquesta declaració ens dona forces i anima a continuar treballant per la Setmana Santa”, va relatar Urbán. “És molt important per a la ciutadania alacantina que aquest treball, per fi s’haja reconegut”, després d’un procés que va començar en 2019 i al qual s’han presentat més de 500 expedients informatius. “Després de dos anys de penombra, sempre cal donar un vot a l’esperança i aquest premi atraurà gent”, detalla.

Així mateix, i de manera paral·lela a aquest reconeixement, els participants van parlar de mostrar a la societat les labors que es realitzen en aquestes agrupacions al llarg de l’any, perquè la Setmana Santa “no és sol Dijous Sant, les germanors funcionen i han de fer-ho durant tot l’any”, va incidir el responsable d’Acció Social del Sant Sopar. De cara a atraure població jove, va posar l’exemple de mostrar i compartir la seua activitat anual en les xarxes socials, “si vam demostrar que les germanors existeixen, pot ser que la gent s’active de nou en aquest món”.