El IAC Juan Gil-Albert inicia aquesta setmana els actes commemoratius del 25 aniversari de la mort de l’escriptor que dóna nom al centre cultural amb una conferència del cicle ‘Descobreix una obra d’art’. L’activitat, que tindrà lloc aquest dimecres 9 de gener a les 19.30 hores a la Casa Bardín, comptarà amb la participació de l’historiador d’art Juan Manuel Bonet, qui abordarà els detalls del retrat de Gil-Albert que el pintor Enrique Climent va realitzar a Mèxic l’any 1940.

El llenç, propietat de la Diputació d’Alacant, estarà exposat durant el desenvolupament de l’acte i la seua imatge és una de les més reproduïdes de l’escriptor alcoià. A més, s’ha utilitzat en nombroses portades de llibres i com a il·lustració en articles de publicacions, revistes o fullets d’activitats.

Enrique Climent

El pintor Enrique Climent va nàixer a València en 1897. Lligat a les avantguardes a través de la primera Escola de Vallecas, va ser il·lustrador en ABC i en la revista Blanco i Negre entre els anys vint i trenta i també de llibres de Ramón Gómez de la Serna i Azorín, entre altres.

En finalitzar la Guerra Civil es va instal·lar a Mèxic com a exiliat, on va coincidir amb Juan Gil-Albert (Alcoi 1904 – València 1994) i li va pintar el retrat que va estar al país americà fins a principis dels anys noranta, moment en el qual ho va adquirir la institució provincial i va ser traslladat a Alacant, al propi IAC.

Climent va morir en 1980 a Mèxic, encara que en els últims quinze anys de la seua vida va tindre una casa a Altea en la qual va passar algunes temporades.

Juan Manuel Bonet

Per part seua, el crític d’art Juan Manuel Bonet ha sigut director de l’IVAM, del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i de l’Institut Cervantes. Actualment, és director del Consell Internacional de la Fundació Vicente Huidobro. A més, és autor de monografies sobre Toulouse-Lautrec, Edgard Munch, Juan Gris, Ramón Gaya, Gerardo Rueda, Toni Catany, Pelayo Ortega i José Manuel Ballester, així com del ‘Diccionari de les Avantguardes a Espanya’ (1907-1936), de l’assaig ‘Ramón en la seua Torrassa’ i de volums de converses amb Bernard Plossu i Luis Palmero.

Al llarg de la seua trajectòria professional, ha comissariat també destacades exposicions sobre art d’avantguarda i nombroses mostres retrospectives. En el terreny de la literatura, un altre dels seus camps d’actuació, ha escrit poemaris i ha realitzat edicions crítiques de Ramón Gómez de la Serna, Rafael Cansinos-Asséns, Rafael Lasso de la Vega, Salvador Dalí, Max Aub, Manolo Millars o Joan Perucho, entre altres.