Els estudis de Turisme de la Universitat d’Alacant compleixen vint-i-cinc anys i amb aquest motiu, el Secretariat de Seus de la UA i l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques, amb la col·laboració de les seus universitàries de la Marina, la Nucia, la Vila Joiosa, Calp, Villena, Cocentaina, Xixona, Torrevella i Alacant, juntament amb la Càtedra d’Estudis Turístics Pedro Zaragoza, organitzen un ampli programa de conferéncies sobre turisme.

L’extens programa va començar el dimecres, 30 d’octubre, i conclourà l’11 de març de 2020, tal com detalla Eva Valero, directora del Secretariat de Seus Universitàries de la UA. Valero assegura que “aquesta iniciativa respon a una de les principals funcions de la universitat que és la vertebració del territori i l’acostament formatiu i cultural a la societat de tota la província d’Alacant”. De la mateixa manera, Eva Valero ha volgut destacar la importància del catedràtic de la UA Fernando Vera com a impulsor d’aquesta iniciativa i protagonista indubtable en la història del turisme a la Universitat d’Alacant.

La sala d’actes de la Seu Universitària de la Marina-Benissa acollirà la inauguració d’aquest cicle, demà dimecres, 30 d’octubre, a les 19 hores, amb la xarrada «Tendencias y retos del turismo cultural», a càrrec de la professora Rosario Navalón. El 21 de novembre, Josep Antoni Ivars parlarà de «Destinos turísticos inteligentes» en una cita doble: a les 10 hores a la seu de la Nucia (la Nucia Lab) i a les 19 hores al Vilamuseu, de la mà de la seu de la Vila Joiosa. L’endemà, el 22 de novembre a les 19.30 hores, José Valero oferirà la conferencia «Memoria histórica y turismo», organitzada per les seus d’Elda i Petrer, en el CEIP Padre Manjón de l’Elda.

El cicle es traslladarà a la seu de Calp el 12 de desembre amb la xarrada «Influencer marketing para organizaciones turísticas: claves para entender un fenómeno global», a càrrec de Francisco Femenía, a la Casa Nova a les 19.30 hores.

El nou any 2020 començarà amb «La gastronomía y el turismo gastronómico», xarrada impartida per Josep Bernabeu en el CDT Marina Alta de Dénia, el 22 de gener a les 18 hores, de la mà del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia i, el mateix dia, a les 19 hores, tindrà lloc una altra conferència sobre «Tendencias y retos del turismo cultural» a la seu de la Nucia, a l’Auditori i Centre Cultural de la Mediterrània, a càrrec d’Elisa Rico.

El 23 de gener serà el torn de la seu de Villena amb «Turismo y desarollo local: paisaje, cultura e identidatd en un territorio de frontera», a càrrec de María Hernández i Antonio Martínez Puche (Patio de la Tercia, 20 hores). Daniel Díez parlarà de «Turismo rural» en la seu de Cocentaina, una cita que tindrà lloc el 6 de febrer a les 19.30 hores, a la Casa de la Joventut; el 7 de febrer, la seu de Xixona proposa «Nuevas modalidades del turismo cultural: el turismo industrial», a càrrec d’Elisa Rico a la Casa de la Cultura a les 19 hores; el 20 de febrer, el Palau de la Música acollirà l’acte de la seu de Torrevella, a les 19 hores, amb «El turismo residencial en un nuevo contexto», impartida per Marco Celdrán. I la ciutat de Benidorm comptarà amb dues conferències en col·laboració amb la Càtedra d’Estudis Turístics Pedro Zaragoza: «La reivindicación del turismo de sol y playa», impartida per Carlos Baños en el saló de l’Ajuntament de Benidorm (26 de febrer a les 10 hores), i «La internacionalización de las cadenas hoteleras de Alicante: evolución y trayectoria» amb Rosario Andreu i Laura Rienda (11 de març a les 10 h a la sala d’actes d’Invat.tur)

Conclou el programa amb tres conferències a les 19 hores a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4): el 10 de febrer «La gastronomía y el turismo gastronómico», amb Josep Bernabeu; el 20 de febrer amb «Turismo deportivo», impartida per José Antonio Pérez Turpín, i el 24 de febrer amb la conferència «La internacionalización del sector hotelero en los últimos años: cambios y tendencias de futuro», a càrrec de Rosario Andreu i Laura Rienda.

Aquest cicle de conferències es completarà amb una sèrie de taules redones el programa de les quals està en fase d’elaboració.

XXV Aniversari dels Estudis de Turisme UA

Amb el començament d’aquest curs acadèmic 2029/2020 es compleixen vint-i-cinc anys de la posada en marxa dels estudis oficials de Turisme a la UA. Aquest procés va ser el resultat de la col·laboració institucional entre la UA i l’antic Institut Turístic Valencià (ITVA), ja que aquests estudis a la nostra comunitat, com a titulació de tècnic en Empreses i Activitats Turístiques (TEAT), fins a aquell moment depenien de l’Escola Oficial de Turisme de Madrid. Per tant, el primer pas per a la implantació va ser la creació, el 1994, de l’Escola Oficial de Turisme de la Generalitat Valenciana, que va quedar adscrita a l’efecte de docència a la UA, mitjançant el conveni preceptiu, i a la qual van quedar vinculades totes les escoles privades valencianes que impartien aquest títol de TEAT.

La seu de l’EOT-GV i, per tant, el lloc on s’impartien aquests estudis, va ser l’edifici del CDT d’Alacant, al Tossal, que depenia llavors de la Fundació Cavanilles d’Alts Estudis Turístics, creada per impuls de la Generalitat, juntament amb la Universitat d’Alacant, la de València (EG) i l’UJI. Va ser un moment d’intensa col·laboració entre la UA i Turisme de la Generalitat valenciana, pel fet que la UA destacava ja en el panorama de la investigació en turisme i, fins i tot, havia començat a impartir un màster en Turisme, un dels programes capdavanters a Espanya, en col·laboració amb l’ITVA. Una col·laboració que s’ha incrementat aquesta última etapa a través de nous convenis de col·laboració.