La temporada Tardor/Hivern ens revela una programació que inclou teatre, música, circ, sarsuela, dansa, espectacles per a gaudir en família i més sorpreses.

L’edil de Cultura Antonio Manresa, el director del Institut Valencià de Cultura Abel Guarinos, la directora Regional Alacant Centre del Banc Sabadell Ana Ponsoda i la subdirectora del Teatre Principal Maria Dolores Padilla han presentat en l’hall del Teatre Principal d’Alacant els nous espectacles de la Programació Tardor 2021 a Gener 2022.

El Principal presenta la seua programació d’aquesta temporada al complet perquè el públic tinga temps per a planificar l’oci d’aquests pròxims mesos amb la seguretat que tots els espectacles estan totalment adaptats a les mesures d’aforament i seguretat recomanades per les autoritats sanitàries.

La subdirectora Padilla ha declarat que “hem confeccionat un atractiu programa amb més de 50 espectacles des de setembre a gener amb molta varietat, amb propostes plurals que esperem que il·lusionen als alacantins i que aconseguim arribar a tots els públics ”.

La nova programació del Teatre Principal inclou teatre, circ, sarsuela, música, dansa, òpera i espectacles familiars.

El diumenge 10 d’octubre a les 18h arriba al Principal l’obra “PUERTAS ABIERTAS” d’Emma Riverola sota la direcció d’Abel Folk amb Cayetana Guillén i Ayoub El Hilali.

París està immersa en el caos. Diverses bombes han esclatat provocant desenes de morts. La ciutat està voltada. Els carrers, tallades. El transport públic no funciona. Davant el col·lapse, veïns del centre de la ciutat conviden a les seues cases als quals han quedat atrapats. Julie també ofereix el seu apartament. Quan obri la porta, es troba amb un jove que l’enfronta als seus prejudicis. Què ocorre quan el temor s’obri pas en les nostres vides? Des de l’exterior, arriben els laments d’una ciutat ferida. A l’interior, se succeeixen els silencis, les confessions, la tendresa inesperada i, també, les mentides. Massa mentides.

El circ torna al Teatre Principal el dimarts 12 a les 18h en la 12a FESTIVAL DE CIRC CIRCARTE, en aquest cas amb l’espectacle “DETUATU”, de la companyia Mur.

“DETUATU” és un viatge a la introspecció de les relacions personals que sorgeixen en el duo, quan un individu està enfront d’un altre, no hi ha terceres persones, no hi ha interferències i després d’aqueix moment de cortesia inherent en tot procés de comunicació, comencen a passar coses. Naix la veritat, l’avorriment, el joc, l’amor, la comprensió, l’escolta, la ira, la fragilitat, la complicitat, la manipulació, la confiança…

Arranquem novembre amb molt d’humor. El dimarts 2, dimecres 3 i dijous 4 Goyo Jiménez ens porta el seu xou “Aiguantulivinamérica 3”.

Goyo té un somni i és que, algun dia, les nostres vides siguen igual d’emocionants, glamuroses i profundes que les dels americans, i que, mentre aqueix dia arriba, puguem continuar partint-nos la caixa junts en teatres, auditoris i sales polivalents, a costa de riure’ns de les nostres diferències i similituds. Goyo té un somni i és que, malgrat totes les dificultats, continuem rient junts, fins a aconseguir l’èxtasi, amb el final d’aquesta trilogia americana.

Continuem amb l’obra “Las Criadas” de Jean Genet amb l’actuació d’Ana Torrent, Alicia Borrachero i Jorge Calvo sota la direcció de Luis Luque el dissabte 6 a les 20h.

Les germanes Claire i Solange Lemercier són les criades d’una dama de l’alta burgesia francesa. Totes les nits inicien una cerimònia perversa, un ritual on la realitat i la ficció es mesclen en un joc mortal de canvi d’identitats. Són éssers alienats, mancats d’identitat. No hi ha germana bona i germana dolenta, les dues alternen els papers constantment, perquè cap existeix per si sola, perquè són les dues cares d’un mateix personatge. La malvolença i la ràbia de ser conscients del seu destí de criades les porta a un desenllaç fatal.

El dissabte 20 a les 20h i diumenge 21 a les 18h gaudirem de l’obra “Los Asquerosos” amb text de Jordi Galcerán i Jaume Buixó (basada en la novel·la de Santiago Lorenzo), direcció de David Serrano i amb Miguel Rellán i Secun de la Rosa en el repartiment.

«Els fastigosos», adaptació teatral de la novel·la de Santiago Lorenzo, recull tota l’aventura a través de la mirada dels dos homes, Manuel i el seu oncle. Cadascú des del seu espai van vivint junts els diferents estadis pels quals passa la vida de Manuel: la por inicial a perdre la llibertat, el descobriment de la felicitat de la vida solitària i precària, la ridícula fatxa dels mochufas diumengers embrutant el seu paradís, la volta a la ciutat i el final definitiu a la cerca de la llibertat absoluta. Tot això a través del castellà radical i inclassificable de Santiago Lorenzo, que dota a la història d’un sentit de l’humor que és, simplement, diferent al que coneixem.

Rock en família presenta “I Love Rock and roll” el diumenge 28 a les 12h.

I Love Rock and roll és un divertit repàs en directe a la història del rock per a tota la família i de la mà d’una de les millors bandes tribute nacional, Little Devils. Un espectacle familiar per a gaudir amb els més xicotets de l’amor pel rock i compartir els seus primers concerts, al mateix temps que descobreixen la història i la música de bandes com The Beatles, AC/DC, Led Zeppelin o Rolling Stones entre altres, i les seues anècdotes més divertides.

Desembre comença amb l’aclamat musical “Rapunzel, El Musical” de MÓN IMAGINARIUS el dimarts 7 a les 18:30h.

Rapunzel, viu en una torre oculta en el bosc encantat. Allí la porte la seua mare per a protegir-la de la poderosa Bruixa Agredisca. Envoltada de Goblin el Elfo, Brady l’Home Camaleó i Eygon el Drac de la Torre haurà d’esperar que arribe el seu gran dia. En complir la majoria d’edat podrà eixir de la Torre i ser proclamada princesa del regne. Tot es complica quan Agredisca esclavitza a tot el regne i descobreix on aquesta amagada Rapunzel. Brady haurà de buscar al Príncep Valiant perquè els ajude a protegir-la i així poder salvar el regne de la malvada i poderosa Bruixa.

Continuem desembre amb la sarsuela guanyadora de la IV RESIDÈNCIA LÍRICA “MAESTRO CHAPÍ” “La rosa del azafrán” el divendres 10 a les 19h.

És una sarsuela en dos actes amb llibret de Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw i música de Jacinto Guerrero. A l’Espanya de la postguerra una dona, Sagrari, decideix fer-se càrrec de la finca on es va criar. Famílies, com la seua, desmembrades per la guerra, i un propietari, Do Generós, que ha perdut el cap per la ruïna econòmica i la pèrdua del seu fill en la guerra, tiren avant en temps molt difícils gràcies a l’esforç d’una dona feta a si mateixa. L’arribada de Juan Pedro a la finca no suposa major inconvenient fins que aquest fixa els seus ulls en Catalina, una de les treballadores. Els costums i les conveniències socials de l’època converteixen aqueix amor en impossible. Però Custòdia, el mestressa de cria de Sagrari, donarà amb la solució.

El dissabte 11 a les 20h i diumenge 12 a les 18h gaudirem de l’obra “Asesinos todos”, de Jordi Sánchez i Pep Antón Gómez (qui també dirigeix) i amb l’actuació de Carlos Sobera Neus Asensi, Elisa Matilla i Ángel Pardo.

Aquesta producció de Arequipa Produccions i Pentación Espectacles ens compta com totes les ràbies, i totes les pors, i totes les misèries posen en marxa el mecanisme infernal. Convoquen al diable, sí. Desperten a la bèstia que tots portem dins. I, una vegada desperta, a veure qui la per a. Perquè ací, ASESINOS TODOS. O si no, que tire la primera pedra qui no haja tingut alguna vegada guanyes de matar a algú… Ningú, veritat? Doncs això, ASSASSINS TOTS.

Asesinos todos

El dimarts 14 de desembre a les 20:30h gaudirem de “El Cascanueces” del State Ballet of Geòrgia.

El Ballet Trencanous, és possiblement el clàssic nadalenc més conegut des de la seua estrena en el Mariinsky de St. Petersburg en 1892. La història deriva d’una adaptació que Alejandro Dumas fera del text d’Hoffmann, “El Trencanous i el Rei dels ratolins”. La meravellosa música de P. Tchaikovski en combinació amb l’elegant coreografia de L. Ivanov-A. Fedeechev i la magnífica interpretació del STATE BALLET OF GEÒRGIA converteix aquest ballet en un títol imprescindible per a tots els amants de la dansa.

No podia faltar el “Concert de Nadal Cor Teatre Principal d’Alacant” el dimecres 15 de desembre a les 20:30h. Nadales, musicals, òpera… Cada minut d’aquest concert transporta al públic a escenes de Nadal on la família, l’amor i la calidesa de la llar, són les protagonistes. No sols neva, sinó també aqueixes melodies que hem escoltat des de la infància fan que cada nota siga com un suau floc de neu acariciant les oïdes i caldejant el cor de les persones presents. Un regal als peus de la ximenera amb la màgia escènica del Cor, les seues veus, i els músics que les acompanyen.

El dissabte 18 a les 20h i diumenge 19 a les 18h. “Malvivir” d’Álvaro Tato (basat en les novel·les de múrries del Segle d’Or) amb Aitana Sánchez-Gijón, Marta Poveda i Bruno Tambascio i música de Iaio Càceres.

“Malvivir” compte en primera persona la vida secreta de la múrria Elena de Pau, dona lliure, rebel, lladre, enginyosa, mentidera i fugitiva que desafia totes les convencions de la seua època i paga el preu de la seua llibertat. Un recorregut per les diferents capes socials, escenaris i personatges d’una època turbulenta i fascinant. Una visió tragicòmica del segle XVII, una reflexió sobre la llibertat i la supervivència i un rescat de la literatura picaresca femenina del Barroc.

Comptarem també amb 19 funcions de l’espectacle de Nadal “Clowns”, que estarà en el Teatre Principal del 22 desembre al 9 gener.

Comencem el 2022 amb el “Extraordinari concert d’Any Nou” amb la EUROPEAN SIMFÒNICA ORQUESTRA el dissabte 1 de gener a les 19h. Com a director convidat comptarem amb José Escandell i solista convidat Juan Felipe Loaiza.

La EUROPEAN SIMFÒNICA ORQUESTRA està integrada per músics de les orquestres nacionals, tots residents a Espanya. Tenen una dilatada trajectòria Internacional en la interpretació de concerts de temporada de Nadal.

El seu èxit radica en la virtuosa interpretació de tots els seus integrants professionals i en el seu ampli repertori que inclou quasi tots els gèneres de música, des de les obres clàssiques dels grans mestres Juan S. Bach, Mozart, Beethoven, Ravel, Debussy, Brahms, Strauss passant per compositors soviètics Tchaikovski, Prokófiev, Glinka, Dvorak…, música de cinema, popular, espanyola….

El dijous 13 de gener a les 20:30h gaudirem de “Carlos Núñez en Concert”.

El mag de la música cèltica ens convida a la celebració dels 25 anys de “A Irmandade dónes Estrelas”, el seu primer disc, que és considerat com una obra mestra que va canviar l’esdevenir de la música tradicional al nostre país.

El divendres 14 a les 20:30h el Principal acull l’obra “Imbécil” d’Alex O’Dogherty.

Alex O’Dogherty és IMBÈCIL. Mesura molt les paraules. A més, l’afecten molt. Les paraules.

Les bones poc, les dolentes molt. És o no és IMBÈCIL?

Per què ens afecten tant les paraules? Es pregunta Alex O’Dogherty en aquest divertit monòleg sobre el poder de les paraules. Tractarem junts de descobrir si podem aconseguir que deixen d’afectar-nos les paraules, o si estem condemnats per a tota la vida a ser uns perfectes IMBÈCILS.

En aquest nou espectacle parla de les paraules, parauletes i paraulotes. Del que es diu amb paraules i del que es diu sense elles, de la capacitat de la gent per a ofendre i per a ofendre’s, i del dret a ser i a fer l’IMBÈCIL, que també significa: Ximple, pallasso, divertit… I a ell li encanta ser així!

Continuem amb més teatre, el dissabte 15 de gener a les 20h es representarà l’obra “Diva”, d’Albert Boadella (qui també dirigeix l’obra) i amb María Rey-Joly i Antonio Comas.

DIVA

María Callas es troba en l’ocàs de la seua vida. Resideix a París allunyada de tot. La crítica es va acarnissar amb ella en les seues últimes aparicions i no ha tornat a cantar en públic. Menysprea el present mentre força al seu repetidor al fet que li acompanye en un imaginari repertori que ja no podrà realitzar. L’obliga a interpretar els seus moments més apassionats i estel·lars. És l’inici del camí cap al seu propi i misteriós final.

El diumenge 16 de gener a les 18h gaudirem de l’obra “El Hombre almohada”de Martin McDonagh amb la direcció i adaptació de David Serrano i amb l’actuació de Belén Cuesta, Ricardo Gómez, Juan Codina i Manuela Paso.

Katurian, una escriptora de relats curts en els quals es descriuen maltractaments cap a menors és arrestada per la policia d’un estat totalitari. El seu crim no és la subversió política com sospitem al principi. Sinó que les seues històries s’assemblen sospitosament a una sèrie de crims que s’han succeït en els últims temps. Encara que Katurian jura que és innocent, s’assabenta que el seu germà Michael, ha comés els crims.

El divendres 21 a les 20:30h la companyia La Dependent ens porta l’obra “Júlia”, d’Isabel-Clara Simó amb direcció i adaptació de Gemma Miralles.

La novel·la d’Isabel-Clara Simó ha sigut imprescindible en la nostra literatura, emocionant-nos i commocionant-nos. La revolució del Petroli d’Alcoi en 1873, el món industrial, amb una classe obrera oprimida i predominant ha marcat la idiosincràsia d’aquest poble forjat sota els batecs de les seues fàbriques.

Viatgem amb Julia, una jove treballadora, els debats ètics apareixen, es converteix en una senyora, però havent de pagar un preu molt alt. Julia és una dona de fusta, que ha hagut de sobreviure utilitzant la seua intel·ligència i tenacitat.

El dissabte 22 a les 20h i diumenge 23 a les 18h el Principal acull l’obra “La Coartada” de Christy Hall amb versió i direcció de Bernabé Rico amb l’actuació de Gorka Otxoa, María Castro i Miguel Hermoso.

Ana és una dona al límit. Divorciada i turmentada pel seu passat, demana ajuda al seu millor amic per a preparar-se a atestar en la que sens dubte serà la declaració més important de la seua vida. D’ella dependrà no sols la custòdia de la seua única filla sinó també la seua pròpia llibertat. Al llarg de la nit, l’enfrontament descarnat amb els seus propis dimonis revelarà fins a on és capaç d’arribar per a evitar el pitjor de totes les seues pors: el silenci.

Per a finalitzar amb la programació de gener, el diumenge 30 a les 18h veurem “Rita”, de Marta Buchaca i amb Carlos Hipòlit i Mapi Sagasta sota la direcció de Lautaro Perotti. Amb la il·luminació de l’alacantí Juanjo Llorens.

Julia i Toni són germans. Ella és incapaç de prendre decisions i ell sembla que ho té tot molt clar. Però quan arriba el moment que Toni prenga una decisió clau, la seua seguretat personal s’esvaeix. Julia, que per a decidir sobre el que han de fer els altres no té problema, té molt clar quina és la decisió que ha de prendre’s.

Rita és una comèdia divertida i entranyable sobre la família, els germans, el vincle maternofilial.

Les entrades per a tots els espectacles estan a la venda a partir de hui, dia 25 de setembre a través dels canals de venda habituals:

– En la taquilla de 12 a 14 h i de 17 a 21 h, els dilluns la taquilla romandrà tancada.

– Per telèfon 965 202 380

– En la nostra web: http://www.teatroprincipaldealicante.com/

Aquesta programació complementa a l’avanç que es va anunciar el mes de juny passat i als ajornaments i que a continuació resumim.

A l’octubre el divendres 1 a les 20:30h, el dissabte 2 a les 18:30h i 21:30h i el diumenge 3 a les 18h “Mucha tontería” de Berto Romero, el dijous 7 “Révolver 30 Anys”, el divendres 8 a les 20:30h i dissabte 9 a les 20h “NO TE METAS EN POLÍTICA: QUÉ RICO TOUR” Facu Díaz i Miguel Maldonado, el divendres 15 a les 20:30h “OJOS QUE NO VEN” de Natalia Mateo, el dissabte 16 a les 20h arriba “Torquemada” d’Ignacio García May, el diumenge 17 a les 18h “AN EVENING WITH THE REAL BLUES, JOHN PRIMER & KEITH DUNN de JOHN PRIMER & KEITH DUNN”, el dijous 21 d’octubre a les 20:30h “Nit Sabinera” amb L’autèntica banda de Sabina, el divendres 22 a les 20.30 i dissabte 23 a les 20h “Una noche con ella”, de Juan Luis Iborra, el diumenge 24 a les 18h “El duo de la Africana”, el dimarts 26 d’octubre a les 20:30h “Marie Antoinette” de Malandain Ballet Biarritz, el divendres 29 a les 20:30h “III FESTIVAL ALMA MEDITERRÀNIA” de ALBALADRE I DOLÇA PARRANDA, el diumenge 31 a les 20:30h “EL SALT DE DARWIN” de Sergio Blanco.

Al novembre el divendres 5 a les 20:30h “EL CIGALA CANTA A MÉXICO”; el dimecres 10 a les 20:30h “Madama Butterfly”, de Giacomo Puccini; el diumenge 14 a les 18h “LA VÍDUA ALEGRE” de FRANZ LÉHAR; el dijous 18 a les 20:30h arriba “EVOLUTION“ d’ACOSTA DANZA; el divendres 19 a les 20:30h “MEDINA AZAHARA. Homenatge a Triana”; el dijous 25 i divendres 26 a les 20:30h “Symphonic Rhapsody of Queen”; el dimecres 8 a les 18:30h i a les 21:30h Mayumana arriba al Teatre Principal amb “CURRENTS” i el dijous 9 a les 20:30h “Montserrat Martí i els Xics del Cor. Recordant a Montserrat Caballé”.