En un nou documental, la Denominació d’Origen Protegida Vins Alacant ens mostra més de prop la delicada tradició centenària de l’únic vi generós no fortificat del món i que posseeix una categoria de vi únic reconegut com a tal per la Unió Europa. “El temps és un luxe” és el títol que la DOP Alacant ha produït per a poder explicar internacionalment l’elaboració i història d’un vi únic en el món com és el Fondillón Alacant.

Es tracta de la primera ocasió que es fa un reportatge complet des de la verema al tast sobre aquest producte perquè el consumidor i expert dels pròxims anys puga conéixer el paisatge i les escenes d’aquest vi anyenc natural.

Realitzat en anglés i espanyol, el vídeo compta totes aquestes fases en uns 7 minuts i formarà part d’un projecte per a millorar la informació tècnica d’aquest producte a tot el món.

“Volíem transmetre la bellesa del procés, la història i l’elaboració d’aquest producte tan nostre” assenyala el president Antonio M. Navarro Muñoz, sobre aquests vins històrics i premiats com a “Millor Vi d’Espanya” l’any passat pel Ministeri d’Agricultura.

El Fondillón s’elabora solament amb raïm Monastrell, sobremadurada en cep i entre les seues singularitats és que l’alcohol procedeix exclusivament del raïm, per la qual cosa la seua fermentació és biològica: no rep afegits de cap mena.

S’ha gravat entre els mesos d’octubre, novembre i desembre en els cellers certificats d’aquest producte. A més, compta amb la col·laboració del sommelier internacional Enrique Garcia Albeda, del restaurant Bon Amb de Xàbia (dues estreles Michelín i tres sols Repsol) que explica nocions de maridatge, imprescindibles per a entendre com degustar aquest vi hui dia.

El MW espanyol Pedro Ballesteros Torres recentment ha catat aquests vins referint-se a ells com un vi “memorable” i “emocional”.

El projecte ha sigut realitzat amb les ajudes FEADER de la Unió Europea de 2020 com a formació de tota mena. A més d’estrenar el “El temps és un luxe”, que es podrà visualitzar en tots els canals del Consell Regulador, estan realitzant diferents accions per a presentar els vins en el món.