La nova edició de la programació del VoWeek, el festival de música vocal i formació musical, començarà el dilluns 8 de juliol a les 22.30 al Pati Fester de Villena amb l’actuació del trio valencià de músiques Doña Manteca. Aquest grup, format per les vocalistes Empar Mora i Paula i Elena Almendros, es va viralitzar en xarxes socials amb les seues versions de clàssics de la música llatina, però també d’artistes com Karol G, Rosalía o Nathy Peluso.

El seu animat xou uneix les seues veus a múltiples instruments de corda i percussió per a oferir repertori d’artistes com Antonio Machín, Juanes o Natalia Lafourcade, a més de cançons de la música llatina tan conegudes com poden ser “Pensa en mi” o “Cucurrucucú”.

El dimarts, 9 de juliol, serà el torn del quartet vocal Demode Quartet, companyia artística amb més de dotze anys de trajectòria que mescla el cant a capella amb l’humor, la qual cosa els va guanyar en 2021 un premi Max al Millor Espectacle Musical. Han actuat en nombrosos espais teatrals i en esdeveniments i actes institucionals com les gales d’obertura i clausura del 61é Festival de Cinema de Sant Sebastià o la inauguració del Basque Culinary Center. La seua actuació serà el dimarts a les 22.30 hores al Pati Fester.

El dimecres, 10 de juliol, prendrà el relleu sobre l’escenari del Pati Fester el duo format per Verónica Ferreiro i Javier Sánchez. Tots dos són reconeguts músics de l’escena del jazz nacional i Camiño és el títol del seu nou àlbum, que funde la veu i poemes en gallec de Verónica amb les composicions i arranjaments de Javier en una obra que mira al jazz, però també visita la música clàssica i el folklore i rep influències de multitud d’expressions artístiques.

Verónica Ferreiro és a més coach en el programa de “La Veu”, i docent en la present edició del curs de Tècnica Vocal que es desenvolupa de manera paral·lela al VoWeek Festival.

El dijous 11 de juliol arribarà la revolució de la música valenciana. La Maria va ser la gran guanyadora dels Premis Ovidi 2023 de la música valenciana en tres categories, entre elles la de millor artista revelació i millor cançó, i també una de les més guardonades als Premis Carles Santos 2023 de la Generalitat Valenciana.

Jove i inclassificable, La Maria trenca els motles artístics que sovint atribuïm al cant d’estil valencià. La cantant s’inscriu en una nova fornada d’artistes valencianes que en el nostre territori assumeix la tradició com la millor eina per a la innovació i que, de nou, està convertint la música tradicional en la més popular de les nostres músiques.

Per a tancar aquesta edició del VoWeek, el divendres, 12 de juliol, en la Plaça de Santiago actua la figura de la revolució del flamenc contemporani, Rocío Márquez. Els seus nou àlbums i nombrosos premis demostren el seu gran amor per la tradició flamenca, però també la imperiosa necessitat d’exploració i experimentació amb melodies, instrumentació, arranjaments i lletres. D’ací la seua col·laboració amb la sensació de l’escena electrònica espanyola Bronqui.

Rocío Márquez i Bronqui porten Tercer cel, un treball on els artistes s’han permés explorar des dels seus respectius backgrounds musicals, obtenint com a resultat un llenguatge propi que transcendeix els compartiments estancs dels gèneres per a continuar eixamplant el flamenc del segle XXI.

Tots els concerts són a les 22.30 hores i són d’entrada gratuïta. Tindran lloc al Pati Fester, amb l’esmentada excepció de l’actuació de Rocío Márquez i Bronqui.

VoWeek va nàixer a Villena a l’empara del Curs de Tècnica Vocal que realitza la Seu de la Universitat d’aquesta ciutat des de l’any 2016, dins de la programació dels cursos d’estiu “Rafael Altamira”. Inicialment va ser una proposta a tres bandes entre el cor de dones “CC Pink”, la Seu de la Universitat d’Alacant a Villena i la Casa de la Cultura, a la qual es va unir el Club de Jazz de les Mil Pessetes, entitats molt implicades en la programació i en la vida musical de la ciutat.