El festival urbà més important de la província d’Alacant, Villena És Música (VEM), obrirà el divendres la seua programació completa amb un gran concert de percussió col·lectiva, que pretén reunir a centenars de persones amb instruments de percussió o altres utensilis com a parament de cuina per a interpretar la popular peça ‘Tambors de Granaders’ del mestre villenense Ruperto Chapí. Aquesta activitat, definida com ‘La Granadería’, serà a continuació del pregó de la VI Edició del VEM, que serà a càrrec del DJ Josele Calabuig, i que pretén convertir-se en el “gran chupinazo massiu, col·lectiu i popular, obert a tot el públic, sense inscripció prèvia i en el qual es pot participar amb qualsevol instrument de percussió o objecte, des d’una caixa de fusta fins a una paella”, ha comentat el director del VEM, José Ayelo.
El responsable del VEM ha explicat que aquesta activitat prèvia d’iniciació a la programació ha comptat amb la implicació de Francisco Cherro, del Conservatori Municipal de Música de Villena, que ha fet les adaptacions necessàries perquè els redoblaments de la composició de Chapí siguen interpretables per a tots els públics, especialment aquells voluntaris sense formació musical. “Pretenem consolidar aquesta manifestació massiva, oberta a tot el públic, com a obertura del VEM cada any, com a gran chupinazo de les nostres festes”, ha afegit.
Aquesta sisena edició del VEM ja ha batut tots els rècords d’edicions anteriors, que comptarà amb la participació de 1.712 músics i 85 agrupacions musicals que actuaran en 12 escenaris diferents per tota la ciutat durant més de 27 hores ininterrompudes. La programació completa, que s’estén des de les 20 hores del divendres 16 de juny fins a la matinada del dissabte, 17 de juny, sumen 103 activitats musicals de diferents estils i gèneres, tant en grup com individuals.
El regidor de Comunicació, Juan José Olivares, ha destacat que estem en l’edició completa després de la pandèmia, on la resposta dels músics que desitgen participar, les empreses i entitats que patrocinen i altres col·laboradors és multitudinària. L’edil va assenyalar que “estem davant la gran festa de la música de la província d’Alacant” i va convidar a la població de la ciutat i de la resta de la província a participar d’aquest gran esdeveniment musical.
Música per a tots els gustos
La programació del VEM inclou estils i gèneres com el jazz fusió (Lavanda) o el Rap Hip hop (Hank Rap Metall i Xiky 266). Tot això intercalada per actuacions de diferents grups del Conservatori Municipal i el concert de rock en la Plaça de Bous, el VEM Rock Festival amb les actuacions de Ment Dévil, Frank Suz, Abyla, Explosió Cervell, Tearfull Sorrow, Toxic Silence i Quarta Fase.
La Plaça de Bous es converteix en un punt estratègic per a la celebració del festival, que comptarà amb tres escenaris diferents. El cus, on actuaran els grups en directe; la zona de la Cantina on mostrarà la seua música tecno o d’avantguarda els dj convidats; i una tercera, el Pati de Cavalls, destinada als dj’s de música llatina.
L’organització del VEM ha organitzat l’activitat ‘Música als balcons’, un recorregut pel rabal medieval de la ciutat des de l’Església de Santa María, guiats pel sentit de la música en cada balcó del barri històric on es apostan músics amb la seua guitarra, flauta, violí, saxo, entre altres instruments.
Al migdia del dissabte s’ofereix l’espectacular concert de Campanes des de l’Església de Santa María, per a continuar la jornada amb noves manifestacions musicals amb pals del flamenc (L’Aire del Carrer i La Quadrilla) a noves maneres de fer i entendre el pop (The Teachers), el rock (Green&Blues, Mat Soul i Pi Rock Band), a més de blues, música instrumental, cors tradicionals o música d’origen cèltic.
La programació completa està disponible en www.ven.villena.es.