L’Associació Faunatura i l’Associació Juvenil La Comarca, amb la col·laboració de CaixaBank i Fundació Bancaixa, han llançat el Concurs de Pintura ‘El Viatge de Kaochoa’, una iniciativa que pretén unir art i conservació de la naturalesa, per a donar a conéixer a l’ocell de l’any 2023.
El concurs, dirigit a joves d’entre 15 i 35 anys, té com a protagonista a l’esparver cendrós
(Circus pygargus), un rapinyaire que cada primavera torna a les nostres latituds després d’un
llarg viatge migratori des de les llunyanes terres d’Àfrica occidental, i que troba al Parc
Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella el seu principal lloc de nidificació dins de la província d’Alacant. L’objectiu d’aquesta activitat és, d’una banda, sensibilitzar als joves participants sobre la importància i problemes de conservació de l’esparver cendrós utilitzant l’art i l’expressió creativa com a eina, i per una altra, implicar-los de manera directa en la transmissió d’aquests coneixements, ja que les obres guanyadores, així com unes altres que resulten d’interés, no sols seran mostrades a través de les xarxes socials i altres mitjans de difusió, sinó que seran utilitzades posteriorment per a les campanyes d’educació ambiental en centres educatius.
L’activitat s’emmarca dins del Projecte Terra d’Aguilons: Estudi i afavoriment de les poblacions d’esparver cendrós i arpella occidental en el sud d’Alacant, desenvolupat per l’Associació Faunatura i que compta amb el suport de la ‘IV Convocatòria Mediambiental’ posada en marxa per CaixaBank i Fundació Bancaixa.
Els interessats a participar en el concurs podran consultar les seues bases en
www.faunatura.org/concurso-pintura i tindran fins al 21 d’abril per a inscriure’s. D’entre totes les obres realitzades, el jurat seleccionarà cinc finalistes, atorgant-se’ls un xec regal per valor de 300€ i 150€, al primer i segon premi respectivament, i tres premis de 50€ als següents tres finalistes. La selecció de les obres finalistes i el lliurament de premis tindran lloc el dia 29 d’abril en el Centre Cultural Verge del Carmen, a Torrevella, durant un acte en el qual no sols s’exposaran públicament les obres dels artistes, sinó que també es presentarà el Projecte Terra d’Aguilons i es realitzarà una xarra-col·loqui sobre la importància i estat de conservació de l’esparver cendrós en la zona.
A més del concurs de dibuix, el projecte Terra d’Aguilons inclou el seguiment de la nidificació de l’esparver cendrós i l’arpella en el sud de la província d’Alacant,
accions de millora i protecció de les àrees crítiques per a la seua reproducció, així com un
complet programa d’educació ambiental, conscienciació i participació ciutadana a través
de rutes interpretatives per l’entorn.
El títol del concurs, ‘El viatge de Kaochoa’, fa referència a un exemplar mascle adult d’esparver
cendrós, que durant la temporada de cria 2022 va ser marcat amb una anella de lectura a distància amb codi K8A i amb un equip GPS amb el qual es van poder monitorar tots els seus desplaçaments tant en el territori alacantí com durant la seua llarga migració a l’Àfrica
subsahariana.