Encara que des de fa uns dies ja podem veure per les xarxes socials el material promocional de l’esdeveniment, aquest dijous ha tingut lloc la presentació oficial de les activitats que s’han programat aquest any 2022 per a celebrar el Dia del Villazgo de El Pinós que se celebra el 13 de febrer.

En el saló de sessions de l’ajuntament, la programació ha sigut donada a conéixer per l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, les edils de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, i de Turisme i Desenvolupament Local, Neus Ochoa, i les tècniques Belén Jara i Eva Jara. També ha estat representada la banda de música de la Societat Unió Lírica Pinosense amb el seu president Pedro Botella i els directius Pepi Navarro i Jorge Almarcha, atés que enguany seran membres d’aquesta entitat cultural els qui pronuncien el pregó.

Com destacava l’edil Silvia Verdú, l’actual situació fa que s’haja pensat en un Villazgo molt diferent al que se celebrava abans de la pandèmia, amb la finalitat d’evitar aglomeracions. Per a ella és una satisfacció presentar aquest esdeveniment, que només s’ha suspés un any per la pandèmia.

Belén Jara, tècnica de Cultura, ha explicat que es manté el cercaviles inicial amb el qual s’iniciaran els actes, que serà a partir de les 10.30 hores. En ell participaran les autoritats locals actuals i les d’aquell 1826 (donant vida a personatges com el pedani de llavors, Juan Ochoa; el primer alcalde, Bruno Blanes, i senyora). També participaran reines i corts d’honor, la Comissió del Villazgo, desfilant als sons de la Unió Lírica Pinosense, des de la Casa de la Música fins al temple parroquial per a assistir a la Missa del Llaurador, que estarà cantada per la rondalla coral La Il·lusió.

Belén destacava que han sigut moltes les reunions i “es va decidir que, sobre la base de la normativa, se celebrara d’una forma diferent i exclusivament cultural, la qual cosa ens ha portat a aprendre un munt llegint molts documents històrics de l’arxiu”.

De fet, al final de l’ofici religiós s’ha previst realitzar un cercaviles cultural, que reflectirà el que se celebra aqueix dia, amb xicotetes actuacions del Grup de Danses del Pinós i el Grup de Danses Muntanya de la Sal en un recorregut teatralitzat a càrrec de Taules Teatre, que farà parada en punts com la primera casa consistorial fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament per a escenificar una mica com va ser aqueix històric dia. Per això també es donarà vida a l’escrivà del rei, que va ser qui es va encarregar de donar lectura al document arribat des de Madrid.

Els actes culminaran en el pàrquing de l’Ajuntament, on la Societat Unió Lírica Pinosense oferirà un pregó que ha sigut molt ben preparat per membres de la banda amants de la història, ja que a través de la música i xicotetes representacions repassaran la trajectòria de la societat musical des de la seua creació.

El president Pedro Botella ha comentat que quan l’alcalde els va comunicar que la banda s’encarregaria del pregó es va nomenar una comissió que ha investigat en els arxius de la Unió Lírica, i gràcies al seu treball s’estan descobrint moltes curiositats de les quals volen fer partícip al públic que assistisca aqueix dia al pregó, ja que s’han recopilat dades i peces musicals dedicades al Pinós o creades per compositors locals.

En aqueix sentit, el directiu Jorge Almarcha ha destacat que la intenció és oferir un viatge temporal i cronològic de la banda i del poble, teatralitzant uns certs passatges i recuperant obres que fa més de 50 o 70 anys que no s’han interpretat.

Per a assistir caldrà recollir prèviament entrada en el Centre Cultural.

Tal com ha recordat l’agent de desenvolupament Eva Jara, es preveu realitzar aqueixa jornada les visites a la Torre del Rellotge i al Centre d’Interpretació Casa del Marbre i del Vi. Es duran a terme a les 11.00, 11.45 i 12.30 hores, per a això caldrà reservar cita prèvia en el telèfon 966 966 043 o per mail en casadelvino@pinoso.org

L’edil Neus Ochoa ha comentat que atés que el principal reclam dels actes del Villazgo fora del Pinós sempre ha sigut la zona gastronòmica, perquè aqueix dia es beneficien també el comerç i l’hostaleria, a través d’un codi QR es podrà accedir a aquells restaurants, comerços, cellers, carnisseries i forns que òbriguen les seues portes aqueixa jornada, oferisquen menús especials o realitzen activitats pròpies.

Per a l’alcalde Lázaro Azorín, aquesta adaptació dels actes del Villazgo proporcionarà un bon regal per als pinoseros i pinoseras que gaudisquen d’aqueix dia, i ha recordat que la preparació d’aquest esdeveniment és possible gràcies a la implicació dels col·lectius culturals, el seu bagatge i el seu amor per la història local, i al treball desenvolupat per les tècniques de Cultura, Desenvolupament Local i Arxiu.