La regidoria de Medi ambient ha encarregat a una empresa especialitzada i la Universitat d’Alacant un estudi geològic sobre l’arenal en la muntanya de la Torreta que ha desvetlat algunes dades interessants sobre el mateix. És més modern que l’arenal de l’Almoxó de Petrer i el tipus d’arena és també diferent hagut de, principalment, al fet que aquest espai es va crear amb els sediments del riu Vinalopó.

Aquest arenal formarà part del Paratge Natural Protegit del Pantà, la documentació del qual ja està a València, i podria fins i tot aspirar a incloure’s en lloc d’Interès Geològic nacional per les seues característiques, doncs presenta pecualiaridades que ho fan diferent als altres que hi ha en la comarca.

La regidora de Medi ambient, Pilar Calpena, ha assenyalat que el seu departament està estudiant la millor forma per a protegir i posar en valor aquest espai singular d’Elda que “formarà part del futur paratge natural però que també obri la porta a una altra sèrie d’intervencions per la seua singularitat”.

El geòleg Ignacio Fierro, ha explicat que ha sigut un equip encarregat de dur a terme aquest interessant estudi, catedràtics il·lusionats pel patrimoni arqueològic alacantí que ha durat diversos mesos. Després d’analitzar les mostres obtingudes detalladament han comprovat que aquesta zona conté una gran quantitat de quars així com que els grans, que són més fins que els de l’Arenal de Petrer, tenen més carbonat i no s’ha format aquest arenal per transport eòlic sinó fluvial-eòlic, és a dir, aquesta arena va ser transportada pel riu Vinalopó, que es troba a pocs metres de distància, i l’aire ho trasllade fins a aquest punt.