Un any més, els carrers del barri antic de l’Alfàs del Pi serveixen d’escenari per a l’exposició ‘Balconades: 31 anys del Festival de Cinema’, una mostra retrospectiva dels 30 anys del Festival que pot visitar-se fins a mitjan mes als carrers del barri antic. L’alcalde, Vicente Arques, va visitar l’exposició al costat de diversos regidors de la corporació municipal i representants de col·lectius culturals.

El 31 Festival de Cinema de l’Alfàs del Pi se celebra des del 5 fins al 14 de juliol. En la gala inaugural, es rendió homenatge a l’actor Roberto Àlamo, l’actriu i directora Leticia Dolera i, a títol pòstum, al gran mestre Narcís Ibáñez Serrador. El certamen comptarà amb les següents seccions: ‘Converses amb el cinema espanyol’, ‘Versió Original’, ‘Cinema a la platja’, ‘Cinema al carrer’, ‘Curts a Concurs’, ‘Curts Valencians’, ‘Curts Locals’ i ‘Curts MICE (Mostra Internacional de Cinema Educatiu)’. Es projectaran una trentena de pel·lícules i al voltant de mig centenar de curts.

Per a arrancar, , es va projectar la pel·lícula ‘Roma’ al Cinema Roma per a celebrar el seu 40 aniversari. També s’ha programat una nit dedicada a Cuba que donarà inici amb la inauguració d’una exposició de cartells cubans de cinema, a les 20.30 hores. A continuació, la plaça dels Escoles Velles acollirà un concert de música cubana a càrrec del cantautor Orlis Pineda i el seu grup i, per a concloure, es projectarà la pel·lícula ‘El Benny’, de Jorge Luis Sánchez, basada en el famós músic cubà Benny Vaig habitar. Aquesta projecció s’inclou en la secció ‘Cinema al carrer’, una de les novetats que presenta enguany el Festival.

La programació d’activitats paral·leles del 31 Festival de Cinema de l’Alfàs inclou, a més, trobades de cinema, concerts de música, projeccions especials, cursos de formació o espectacles de màgia i humor, dirigits als més xicotets de la casa.

Destaca el concert que oferiran el divendres 12 en la Vila Romana de l’Albir el Cor BeningBé (Veus per Benín), que està format per xiquets i xiquetes que viuen en una situació de pobresa en Cotonou, capital de Benín, i que participen en un projecte educatiu de la Fundació Junts per la Vida. És un concert solidari, per al qual s’ha establit un donatiu de 7 euros.

Un altre concert esperat és que el que oferiran la Societat Lírica i Musical de Benissa i la Societat Musical La Lira de l’Alfàs del Pi el diumenge 14 en la plaça Major.

Com és habitual en les últimes edicions, destaca l’oferta d’educació i formació. Els dies 8, 9, 10 i 11 de juliol l’Alfàs del Pi acollirà les segones jornades Fem Cinema que organitza el CEFIRE d’Alacant per a introduir l’ús dels mitjans audiovisuals a l’aula a través de la formació del professorat. La programació inclou interessants ponències i tallers sobre aspectes com la direcció cinematogràfica a les aules, la interpretació, l’edició i el muntatge, la composició de bandes sonores o la comunicació gràfica.

Els dies 12 i 13 de juliol la Casa de Cultura acollirà un taller de caràcter pràctic per a aprendre a gravar, editar i compartir vídeos amb mòbils i tablets, una activitat inclosa en els Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Univesitat d’Alacant.

Hi haurà trobades de cinema, a través de la secció ‘Converses amb el cinema espanyol’, com el que acollirà el Cinema Roma aquest diumenge, a les 20 hores, amb la projecció de la pel·lícula ‘Em dic Gennet’, que comptarà amb la participació del director Miguel Ángel Tobías i dels intèrprets Miriam Díaz Aroca i Micky Molina. També altres projeccions especials, com la sessió dedicada al cinema cubà amb la pel·lícula ‘Una núvia per a David’, o la xarrada amb el director Germán Roda, que parlarà del seu documental ‘Marcelino, el millor pallasso del món’. També s’han programat un monòleg i una vesprada de màgia en família amb Miguel Miguel, a més de les actuacions de Starkytch Pinchadiscos i de Big band Sifason.

El Festival de Cinema de l’Alfàs té com a principal missió la promoció del cinema realitzat a Espanya i, especialment, dels curtmetratges espanyols. Enguany competeixen 20 curts en la secció oficial, triats de els 945 presentats. Després de 30 edicions, ha aconseguit reunir en el municipi a reconeguts actors i actrius, directors, productors, tècnics i guionistes del panorama cinematogràfic nacional, homenatjant amb el lliurament del Faro de Plata a més de 60 personalitats del món del cinema.

05/07/2019