Aquest divendres la sala d’exposicions temporals del Museu Dámaso Navarro ha inaugurat la seua tercera exposició des de l’obertura de la sala al març d’enguany, que es va fer amb la mostra “Cuidar, curar, morir. La malaltia llegida en els ossos”.

“Guardians de pedra. Els castells d’Alacant” és la nova exposició temporal, de la mà del MARQ Museu Arqueològic d’Alacant, que podrà visitar-se fins a setembre de 2022 i en la qual es mostra la riquesa monumental de les fortaleses de la província d’Alacant, sumant més de 230 castells, fortificacions, torres, cases-forta etc. que, en molts casos, són la imatge representativa de cada municipi, com és el cas de Petrer, on el Castell-fortalesa representa el seu major emblema patrimonial.

La inauguració ha comptat amb la presència, per part de l’Ajuntament de Petrer, del regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, del director del Museu, Fernando Tendero i de diversos regidors i regidores de la corporació municipal. Per part del MARQ, han estat Josep Albert Cortés i Garrido, director gerent de la Fundació CV MARQ, Manuel Olcina, director del Museu Arqueològic Provincial MARQ i José Luis Menéndez Fueyo, comissari de l’exposició. També ha estat Soledad Coloma, en representació de la Fundació del Banc Sabadell, patrocinador de l’exposició.

La mostra ofereix als visitants una exhaustiva informació de les fortaleses a través d’uns contenidors de grans dimensions, panells retroiluminados, audiovisuals i una maqueta en 3D amb la silueta de la província situant els castells més rellevants. Per a l’exposició s’ha recuperat un documental pioner de l’interés pels castells realitzat pel Taller d’Imatge de la Diputació Provincial en 1993 titulat “Almiserat. Castells d’Alacant”.

Aquesta exposició ja ha estat en diferents municipis com Villena, Guardamar del Segura, Montfort o Torrevella, entre altres, amb gran assistència de públic. La mostra permetrà durant l’any que ve realitzar activitats complementàries a la mateixa així com visites dirigides al públic escolar.

La presència d’aquesta mostra a Petrer és fruit de la col·laboració establida entre la Diputació Provincial d’Alacant, el MARQ Museu Arqueològic d’Alacant, la Fundació CV MARQ i l’Ajuntament de Petrer arran de l’exposició “Petrer. Arqueologia i Museu”, celebrada en 2018, amb la qual es va mostrar la riquesa patrimonial del Museu Dámaso Navarro a les sales del MARQ.

EXPOSICIONS TEMPORALS ANTERIORS MUSEU DÁMASO NAVARRO

L’exposició amb la qual es va inaugurar la sala temporal del Museu Dámaso Navarro va ser “Cuidar, curar, morir. La malaltia llegida en els ossos”, organitzada amb la col·laboració de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH).

Posteriorment, al setembre d’enguany fins a la setmana passada, la sala va acollir l’exposició etnogràfica titulada “Treballant la fusta: la fusteria tradicional a Petrer”, una exposició amb fons propis del Museu en reconeixement a tots els fusters tradicionals que han passat per Petrer.