El Saló d’Actes de l’Ajuntament de Benidorm va acollir aquest divendres la presentació del nou llibre dels catedràtics de la Universitat d’Alacant (UA) Antonio Gil Olcina i Antonio Rico Amorós, titulat ‘Canal Sota del Algar. Columna vertebral de la Marina Baixa’. Els escriptors han comptat en l’acte de presentació amb la col·laboració de l’alcalde de Benidorm, Toni Pérez, el president de la Comunitat de Regants, Francisco Javier Vidal Giner i el Diputat Provincial d’Aigües, Francisco Manuel Sáez.

La presentació d’aquesta obra ha coincidit amb el Dia Mundial de l’Aigua, que enguany té com a lema ‘Afrontant l’escassetat de l’aigua’. Durant l’acte els escriptors han donat una extensa demostració dels seus coneixements sobre els orígens del Canal i la configuració hídrica de la comarca. Un estudi que van iniciar amb ‘Séquia Mare. Reg Major de l’Alfàs del Pi i Benidorm (1666-2016)’, presentat també a Benidorm a principis de febrer.

Els autors analitzen el context orogràfic, pluviomètric i hidrogràfic de la comarca; els orígens del Canal i de les ordenances que el regeixen; les principals fites d’aquesta infraestructura; els projectes posats en marxa en cada època; així com la importància del Canal en la configuració del model de gestió de l’aigua d’una comarca al llarg de deu capítols.

Especial esment mereixen el capítol tercer, en el qual es contemplen els inicis del Canal del Algar, vinculat al Pla de 1902 o Pla Gasset, o el capítol quart, amb la denominació del Canal a partir de 1915 i fins a l’esclat de la Guerra Civil Espanyola.