Mónica Jover jove pintora que viu i treballa a Alcoi, exposa la seua obra “El misteri de la vida i del creat” a la Casa Bardín a partir del dimarts 22 de gener.

Mónica és màster en Belles arts per l’Escola de Sant Carles, Universitat Politècnica de València (Espanya), es va formar en la Ecole Superieure Beux Arts La Cambre, Brussel·les (Bèlgica) i és egressada de l’Escola d’Arts i Oficis de València.

Per a aquesta artista el paisatge va aparéixer en la seua obra des del primer moment perquè la relació de l’ésser humà amb la naturalesa sempre l’ha captivada. La dimensió espiritual que jau oculta després de la seua aparença visual, l’atrapa una vegada i una altra. Per a ella, és un misteri que vol interpretar una vegada i una altra. Un de tants misteris que té la vida… Sobre com es construeix aquest misteri parla Manuel Velandia amb Mónica Jover.

Pregunta: Em crida l’atenció que en la seua obra el color està pintat amb fils…

Resposta: Des del 2015 el fil s’apodera del meu mètode de treball amb ell les peces es van eixint del marc és així com arribe a un altre camp de treball que em permet trencar els espais.

Obra de Mónica Jover cortesía de la artista

P: Sobre la seua obra poguérem parlar de reciclatge?

R: Aquesta exposició parla de la recuperació de materials i d’inserir-los a través del fil ja siguen papers, teles, fils… Trobada materials en l’estudi que decidisc utilitzar… És també una manera de reinventar-se.

P: L’ús que li dóna als materials permet molt joc…

R: Sí, és així. Això m’ha portat al fet que en les obres el fil tinga una marcada importància.

P: Poguérem dir llavors que en ser matèrica l’obra i que hi haja presència del volum la converteix en escultòrica?

R: Hi ha una mica d’escultura potser perquè també s’obri un altre espai realment quan els fils brollen de la pintura mateixa van a un altre espai.

P: El que vosté exposa a la Casa Bardín és una obra que ja estava realitzada o produeix alguna obra específica per a aquest lloc?

R: Sí que vull intervindre una espècie de vitrina en aquesta sala en la qual l’obra és totalment cuita, aquesta peça és bastant nova per a mi. He intentat relacionar el meu treball amb aquesta sala perquè és peculiar i té una llum diferent. Doncs també un espai que pot tindre altres usos perquè les obres es troben al pas i tot això resulta molt interessant.

P: Veure que els fils que salen de l’obra convida a l’espectador a tocar-la, fins i tot a moure’ls produint una intervenció que transforma l’obra?

R: Alguns dels fils estan fixos, però uns altres tenen caiguda lliure i per descomptat estan en moviment… I així hi ha altres peces. Que desitgen tocar-la i ho facen és un risc que pot donar-se.

P: L’exposició es diu «El misteri de la vida i del creat”, d’on sorgeix aqueix nom?

R: Està molt relacionat amb la meua vida personal, amb una època en què faig una cerca de mi més important… I també sobre el meu propi treball. Jo sempre treball amb la naturalesa i amb el paisatge i em va preguntar sobre per què la naturalesa és tan important per a mi. A partir d’aqueixa cerca faig unes noves peces que jo les dic pedres.

P: És molt complicat trobar-se?

R: A vegades sí, a vegades no. Hi ha moments de la vida en què has de parar i preguntar-te. A mi m’ha permés reinventar-me a nivell personal i en la meua obra… Busque materials nous.

P: El seu treball d’alguna manera pot recordar els remiendos o els pegats que feien les àvies… Fins i tot com un patchwork com interpreta vosté el seu treball?

R: El fil suma, és una altra textura que pots veure i tocar. El gel és un element plàstic. El collage realment és un patchwork… Hi ha peces que són teles i paper i estan totes cuites.

P: Què li il·lusiona d’aquesta exposició?

R: M’il·lusiona que és molt meua… Molt personal. És molt més pictòrica que de dibuix, té llum que vibra.

P: Isabel López Tejada és la comissaria d’aquesta exposició vostés es coneixien des d’abans?

R: Sí que jo la vaig conéixer abans en una altra exposició en aquest mateix lloc. Jo viu a Alcoi, però vinc ací a les trobades amb l’art i volia obrir-me, conéixer altres possibilitats i llavors va sorgir l’oportunitat de treballar juntes.

«Del misteri de la vida i del creat»

Art a la Casa Bardín.

Institut de Cutura Juan Gil Albert.

Carrer Sant Ferran, 44. Alacant.

INAUGURACIÓ 22 DE GENER DE 2019.

Fins al 5 d’abril de 20219