L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert inaugura aquesta vesprada l’exposició ‘FRIDONIA. Ciutat Fake’ del grup BYE, format pels artistes Borja Moreno i Esteban Ferrer. La mostra, comisariada per Zanora Coperias, es podrà visitar fins al pròxim 13 de juliol en la Casa Bardín.

Moreno i Ferrer van formar el col·lectiu BYE després de graduar-se en la Facultat de Belles arts de la Universitat Politècnica de València. L’exposició, emmarcada en el cicle Art en la Casa Bardín, presenta una sèrie de gravats i dissenys digitals estampats sobre paper o realitzats mitjançant impressió en vinil, una peça instalativa que reprodueix una tanca publicitària i una projecció.

En paraules de Coperias, “la idea de territori irreal, replet d’indicacions confuses, serveix d’escenari per a reflexionar sobre la desorientació en la ciutat i la sobreinformación visual com a metàfora de la incertesa i de la desorientació vital que sent l’individu contemporani, tema que és una constant en la seua producció. Per tant, les obres estableixen un paral·lelisme entre paisatge urbà i paisatge interior”.

A través de les seues obres, els artistes introdueixen al visitant en una ciutat fictícia, absurda i perturbadora, ‘FRIDONIA. Ciutat Fake’, on parteixen d’elements representatius de l’entorn urbà, com són els senyals de tràfic, els semàfors i les tanques publicitàries que, combinats amb dissenys originals, són dotats d’un nou significat.

Zanora Coperias indica que “si la finalitat de l’art és commoure, és despertar sentiments i provocar una experiència estètica en l’espectador, i si les obres de BYE aconsegueixen desconcertar, desorientar, desassossegar, o incomodar, ens considerarem satisfets”.

La proposta va ser seleccionada en l’II Concurs Art en la Casa Bardín, convocatòria que el Gil-Albert, en la seua aposta per la cultura i l’art i amb l’objectiu d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies, organitza des del 2012 en la Casa Bardín. A més, s’han programat una sèrie d’activitats paral·leles com la visita guiada que se celebrarà el mateix dia de la inauguració o la trobada amb els artistes i la comissària que tindrà lloc el 3 de juliol.