La Regidoria de Comerç, que dirigeix Víctor Bernabéu, dóna suport a la iniciativa de recollida de signatures impulsada per l’Associació de Comerciants del Municipi d’Oriola (ACMO) per a reivindicar que el conegut i llegendari arròs i crosta es reconega com de la ciutat d’Oriola i de la resta del Baix Segura.

Bernabéu ha explicat, mentre degustava una ració d’aquest famós plat, que al llarg de la història l’arròs i crosta sempre ha sigut típic d’Oriola i del Baix Segura. Segons es plasma en el document que acompanya a la recollida de signatures, titulat ‘Pel nostre arròs i crosta’, la recepta data de dates anteriors als Reis Catòlics els qui segons la tradició el van degustar quan van ser a la ciutat d’Oriola per a celebrar les Corts del Regne de València en 1488.

Alguns experts indiquen que l’origen procedeix de les monges trinitàries els qui elaboraven aquest plat tradicionalment en el dia de Sant Antón, la festivitat del qual se celebra en el popular barri d’aquesta denominació que es troba a Oriola, pel fet que és un plat contundent per als dies freds. De fet, s’afirma que la recepta original data d’al voltant de l’any 1220 i es conserva en el Convent de la Santíssima Trinidad d’Oriola.

L’arròs i crosta és un dels plats de l’identitari comú del Baix Segura que ens defineixen com a comarca quan es nomena un nou bisbe per a Orihuela i seguint un secular i rigorós protocol on es fa la seua entrada a lloms d’una mula blanca per la Porta de la Olma, situada a l’entorn del Col·legi Santo Domingo d’Oriolaa, es manté la tradició que aquest puga assaborir prèviament un arròs i crosta en la veïna població de Cox.

A Callosa de Segura i Redován és tradicional preparar-ho durant època de carnestoltes prèvia a la Quaresma. El restaurant Casa Corro va obtindre en 2011 amb aquest plat la Medalla d’Or de la Gastronomia Tradicional per part del Ministeri de Cultura. Per tot això els hostalers d’Oriola i la resta de la comarca del Baix Segura ens oposem a l’apropiació del nostre plat per la ciutat d’Elx i el nostre arròs i crosta continue sent propietat dels ciutadans del Baix Segura.

L’Ajuntament d’Oriola davant aquesta iniciativa treballarà per mantindre aquest patrimoni per a tots els oriolans i veïns de la comarca del Baix Segura.