Els museus i centres culturals d’Alacant presenten la programació de la Nit en Blanco, el segon gran esdeveniment conjunt de l’any, que tindrà lloc el divendres 12 de juliol i que amplia l’horari habitual de les sales. L’Ajuntament, la Diputació, The Ocean Race Museu, la Universitat i Aigües d’Alacant proposen un variat programa d’activitats que inclou visites guiades, tallers familiars, música, cinema i conferències, per a tots els gustos i edats durant la tard nit del divendres.

El MACA, Les Cigarreras, la Sala d’exposicions de la Llotja del Peix (per part de l’Ajuntament), el MUBAG, el MARQ i l’Institut de Cultura alacantí Juan Gil Albert (per part de la Diputació), el Museu de la Universitat (MUA), la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, el Museu d’Aigües i The Ocean Race Museu, després del bon acolliment de les edicions anteriors, esperen una gran afluència de públic.

La regidora de Cultura, Nayma Beldjalali, ha assenyalat que «un any més els principals museus i centres culturals de la ciutat s’uneixen per a oferir a la ciutadania una nit molt especial, plena de cultura i art, amb una àmplia programació per a tots els públics i gustos, amb l’objectiu d’obrir i acostar els museus en un format diferent de l’habitual, la qual cosa el fa més atractiu encara».

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha destacat que “Alacant viurà una nit molt especial entorn de la cultura, una vetlada que s’ha convertit en cita ineludible en el nostre calendari estiuenc amb propostes gratuïtes i participatives, pensades per a tota la família i encaminades a descobrir patrimoni històric artístic més pròxim».

La vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària de la UA, Catalina Iliescu, ha assegurat que “La Nit en Blanc és una excel·lent oportunitat per a acostar la cultura i els museus a la comunitat universitària i a la societat en general. Una experiència enriquidora en la qual música, poesia i exposicions es conjuminen per a gaudir d’una nit d’estiu diferent.”

Martín Sanz, director de Comunicació i Relacions Institucionals d’Aguas de Alicante, ha destacat que «ens sumem a aquesta celebració amb una proposta oberta, ja que enguany i amb motiu de la celebració del nostre 15 aniversari, hem volgut eixir al carrer amb una nova sessió de Música en la Plaça».

La responsable de The Ocean Race Museu, Jan Pérez, ha indicat que «un any més celebrem aquesta Nit en Blanc amb un espectacle de màgia per a tota la família. Un homenatge al circ d’antany, commemorant els 50 anys de The Ocean Race».

Programacions

Cigarreras
A partir de les 19 hores en la Caixa Negra es projectarà el documental «La quarta barra» sobre freestylers i rapers alacantins, seguida d’una xarrada amb els seus protagonistes i concert de ‘Cuinant Skills’.
A partir de les 22 hores Cinema des de la Posterior amb la projecció de la pel·lícula Illa de Gossos (101 minuts; per a tots els públics).
La sala expositiva Caixa Blanca ampliarà el seu horari d’obertura fins a les 23.30 hores per a poder visitar Photoalicante 2024. Enguany i amb el lema “Camins imaginaris” proposa trencar amb l’assumit i explorar noves perspectives. A través de la mirada dels autors i autores, podem transformar l’ordinari en una cosa extraordinària.
El centre tancarà a les 23.30 hores.

Institut de Cultura alacantí Juan Gil Albert
De 19 a 21 hores. Nit de música en vinil. Serà en l’hall de l’edifici, amb la participació de Nacho Age que punxarà discos de vinil dels anys 70 i 80 de molt variats estils.
En la Nit en Blanco, també es podrà gaudir de la visita a l’exposició «El paisatge com esdevindre», del col·lectiu Dimasla (Diana Lozano i Álvaro Jaén) amb el comissariat de Pablo Bellot.
L’horari de tancament del centre serà les 21 hores.

MACA
20 hores. Conferència «El vídeo assage i l’entrevista com a pràctica estètica. Utopies i Distopies de la Modernitat, els no llocs i els sense lloc» a càrrec d’Ingrid Wildi. Posteriorment es presentarà el llibre «Estètiques del fràgil. Catàstrofe i imaginació» coordinat per Teresa Marín García, directora del grup d’investigació Laboratori d’Interferències Artístiques i Medials (IAM-*Lab). L’esdeveniment finalitzarà amb una conversa entre totes dues sobre l’assaig com a pràctica estètica. L’acte serà presentat per la gestora cultural i comissària independent Begoña Deltell.
A partir de les 20.30 hores. “Això no és un poal”. Aquest taller és una experiència immersiva i col·laborativa, en el qual els participants podran repensar i transformar el concepte de poal blanc, usant paper i retoladors per a crear una gran obra conjunta.
22.30 hores. Concert de músiques gràfiques. Dirigit pel compositor Carlos Izquierdo. S’interpreten partitures gràfiques del cicle de tallers del museu.
Improvisació, joc i creativitat en un concert participatiu a càrrec de Fátima Boix al clarinet, Eve Matin a l’arpa i Óscar Martí a la percussió.
El museu obrirà fins a les 23.30 hores.

MARQ
A partir de les 16 hores. Joc de pistes, en el qual els participants hauran d’esbrinar, a través d’una sèrie de pistes, una peça important que trobaran en l’exposició temporal Dinasties.
19.30 hores. Visita teatralitzada als jardins del MARQ. En aquesta sessió, els nostres personatges Kiválo i Medény ens ajudaran a endinsar-nos en l’exposició Dinasties i ens mostraran la seua època, l’Edat del Bronze Antic, a través dels objectes més destacats de les seues cultures que s’exhibeixen a les nostres Sales.
18, 19, 20 i 21 hores. Tallers didàctics als jardins del MARQ. En ells els visitants que participen podran decorar el seu propi brazal d’arquer; reproduir el disc de Nebra i un got campaniforme.
19:30h. Visita animada, en la qual Pira i Cavernus ens aniran descobrint la història de la província d’Alacant. Aquesta activitat està recomaneu per a públic infantil de 3 a 8 anys acompanyat d’un adult.
El museu tancarà a les 00 hores.

MUA
De 20 h a 20.30 h i de 21.30 h a 22 h. Sinergies i metamorfosis
Poesia, música electrònica i art contemporani. Veronicka Leik. Technopoesía entorn de l’exposició XXIV EAC – Concurs Trobades d’Art Contemporani.
De 20 h a 23 h. Cultura & Beat: Explorant la identitat a través de la música electrònica. Col·lectiu Senty i Comunité, format pels DJs:
Enzo Joaquín Cabral (Arg), Sebastian Chong (Mex), Tiziano Sterpa (Ita) i Adri Grajams (Esp)
Un recorregut musical i visual per la història de la música techno. Acompanyarà a la música una activitat interactiva per al públic assistent en la qual explorarem el que ens defineix.
El museu tancarà a les 22 hores.

MUBAG
De 18:30h a 20:30h. Taller familiar «La moda a través del temps». Els quatre figurines de moda masculina creats per l’artista alacantí Xavier Soler i exposats en Llegats. Les noves col·leccions del MUBAG (2020-2024) seran el punt de partida d’aquesta activitat en la qual manualment es dissenyarà el figurín del segle XXI. Accés al llarg de les dues hores de duració. Entrada lliure. A partir de 4 anys. Planta Baixa.
21:00h. Actuació musical de la Coral Alacant. Més de trenta veus interpretaran, a les notes del piano i el violin, un animat repertori replet de boleros i havaneres. Duració 60’. Entrada lliure. Limitada a l’aforament de la sala. Planta Baixa.
22:15h i 23:15h. Visita teatralitzada nocturna. Descobrint els llegats d’un Museu. Al costat de dos personatges rellevants del segle XIX coneixereu interessants peces i artistes presents en la mostra Llegats. Les noves col·leccions del MUBAG (2020-2024). Duració 45’ cada passada. Inscripció en taulell 15’ abans de començar. Adults. Segona Planta.
El museu tancarà a les 00 hores.

Museu d’Aigües
18.30 a 19.30 hores. Visita teatralitzada en un format més lúdic de l’habitual, aquest recorregut teatralitzat sumarà un component espectacular als seus tradicionals continguts educatius.
20.00 hores en la Plaça del Pont. Concert a l’aire lliure de Kamilo Soriano, dins de la iniciativa «Música en la plaça» que inclou l’agenda cultural del Museu al llarg d’enguany. El cantautor alacantí oferirà una recopilació dels estils musicals en què es mou actualment, com són el Rock, Pop o el Folk, amb una veu molt peculiar i una bona posada en escena.
El museu obrirà de 10 a 14 i de 18 a 23 hores.

The Ocean Race Museu
18.30h a 20.30h. Espectacle “El Circ de Puces” de la mà del mag Josemari. El circ de puces és un espectacle circense on els artistes són puces imaginàries. És un homenatge als autèntics circs de puces de mitjan 1800.. Espectacle “El Circ de Puces” de la mà del mag Josemari. El circ de puces és un espectacle circense on els artistes són puces imaginàries. És un homenatge als autèntics circs de puces de mitjan 1800.
Duració: 2 passes de 37 minuts.
El museu tancarà a les 21 hores.

Sala exposicions de la Llotja del Peix
20.00 hores. Visita guiada per Esperanza Durán, llicenciada en Belles arts a les exposicions.
Crono-Cossos. Ángeles Marco/Núria Fuster
Ressonàncies. Fernando Molero
Trànsit Ilustrat. Miguel Calatayud
21.00 hores. Encés de llums i concert de la banda alacantina Laura Palmer
El museu romandrà obert fins a les 23 hores.

Seu universitària
19 hores. Concert gratuït del grup “Sound Travellers Ensemble” a la Sala d’exposicions Juana Francés. Un viatge a través de la música procedent de diferents cultures, regions geogràfiques i períodes històrics, des de la música tradicional d’Irlanda i Gal·les fins als sons dels Balcans, des d’Armènia fins a l’Occitània medieval.
A més, en aquesta mateixa sala, pot visitar-se l’exposició “El codi” d’Asta Masiuly.
El centre tancarà a les 22 hores.

Tota la informació completa pot consultar-se en la web de musea https://museosdealicante.com/la-noche-en-blanco/