Els diferents jurats de les tres modalitats objecte de concurs en els V Premis Altea de Literatura i Investigació han tingut l’oportunitat d’estudiar, analitzar i valorar el total de 161 originals participants en l’edició d’enguany, que s’ha demostrat com la de major concurrència de totes les convocades fins ara amb 91 obres presentades al “Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa”; 59, al “Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil”; i 11, al “Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez”.

La resolució dels premis tindrà lloc dissabte que ve 19 de juny en una gala a l’aire lliure, en el Auditori de la Plaça de l’Aigua d’Altea, a les 20.00 h. Per això, els diferents jurats dels “Premis Altea” han comunicat ja a l’organització la selecció de les obres que s’han situat com a finalistes en aquesta cinquena edició dels Premis.

En el cas del Premi Francesc Martínez i Martínez d’Assaig i Investigació (dotat amb 3.000 €), Josep Martines Peres (Acadèmia Valenciana de la Llengua), Cristina Llorens Estarelles (Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert) i Antoni Belda Antolí (guanyador de l’anterior edició) han seleccionat com a obres finalistes: a) una anàlisi profunda de la composició Coral romput del poeta valencià Vicent Andrés Estellés; b) una obra que reivindica el paper que van tindre les dones en la configuració del patrimoni gastronòmic de la Marina, a través de la investigació que sobre la cuina i la gastronomia va fer el folklorista Francisco G. Seijo Alonso (1925-2013); i c) un treball exhaustiu i ben documentat que versa sobre les peces d’art fetes amb plata i que han sigut custodiades en els temples parroquials d’Altea i de la resta de municipis de la comarca de la Marina Baixa.

El Jurat del Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil (amb 4.000 € de dotació) està integrat en aquesta cinquena edició per Mari Àngels Francés Díez (Universitat d’Alacant), Immaculada Cerdà Sanchis (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Josep Escarré i Reig (autor guanyador de l’edició de 2020).

Ha seleccionat com a obres finalistes: a) una història d’espies ambientada entre finals de la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial, que s’inicia a València però transcorre quasi íntegrament al Regne Unit; b) una història de terror, ambientada en un bosc misteriós, amb personatges complexos que evolucionen al llarg de la trama i es fan voler; i c) una història que transcorre a l’ombra del Penyagolosa i recorre, amb les tropes carlistes, la zona del Maestrat en els anys setanta del segle XIX.

Per part seua, el Premi Carmelina Sánchez-Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa, dotat amb 5.000€ per la Fundació Caixaltea, està integrat per Joaquim Espinós Felipe (Universitat d’Alacant), Maribel Guardiola Savall (Acadèmia Valenciana de la Llengua) i Ferran Garcia-Oliver Garcia (autor guanyador de l’anterior edició del «Premi Carmelina»). Haurà de triar l’obra guanyadora entre: a) una recopilació de contes que sota el vel de l’humor amaga la misèria de la conducta humana; b) una novel·la intimista de protagonisme femení sobre les segones oportunitats; i c) una novel·la que explora la falsedat i l’engany fins i tot entre els amics.

Centenari de Carmelina Sánchez-Cutillas

Una doble carambola de l’atzar ha volgut que la gala dels V Premis Altea de Literatura i Investigació coincidisca amb la commemoració del centenari de Carmelina Sánchez-Cutillas: la investigadora i escriptora d’Altea que dóna nom al premi estrela d’aquests Premis : el Premi Carmelina Sánchez- Cutillas de Novell·la i Prosa Creativa, finançat per la Fundació Caixaltea. D’una banda, l’evolució de la pandèmia ha sigut la causa que la gala dels Premis se celebre enguany extraordinàriament el mes de juny, atés que normalment el sopar de lliurament dels Premis Altea, com és sabut, se sol realitzar la vespra del Diumenge de Rams. Però és que, per afegiment, la celebració del centenari de l’autora ha sigut, molt curiosament, un esdeveniment del tot inesperat, atés que fins enguany s’acceptava com a any de naixement per a l’autora el 1927 (de fet, és aquesta la data que continua figurant en les enciclopèdies no digitals). No obstant això, fa poc més d’un parell de mesos es va fer pública la vertadera data de naixement de l’autora: el 23 de juny de 1921. D’aquesta manera, amb aquesta doble coincidència —l’ajornament de la gala dels Premis per raó de la pandèmia i el descobriment de la vertadera data de naixement de Carmelina—, la gala de la cinquena edició dels

Premis Altea de Literatura i Investigació s’erigirà com el preludi de la commemoració del centenari de la gran escriptora valenciana del segle XX, que oficialment tindrà lloc el pròxim 23 de juny de 2021 en Vila Gadea, seu del futur Centre d’Interpretació Carmelina Sánchez-Cutillas.

Vanessa Gregori i l’Orquestra Blava

La gala dels V Premis Altea de Literatura i Investigació serà conduïda per la periodista d’À Punt Vanessa Gregori, que és precisament originària d’Altea. On no hi haurà cap novetat, en canvi, és en el grup musical que amenitzarà l’espectacle: com cada any, des de la primera edició dels Premis Altea, un dels punts de distinció de l’acte serà la banda sonora de l’esdeveniment, interpretada en directe pels músics de la Orquestra Blava: una formació a cavall entre les antigues orquestres de jazz i les big bands actuals, que beu d’una tradició musical autòctona que s’origina en el repertori i les partitures afortunadament conservades de la mítica Orquestra Blava: una agrupació alteana que amenitzava festes, balls i revetles durant els anys cinquanta del segle passat.

Batiste San Roc

L’únic dels premis que no ofereix cap possibilitat de sorpresa, intriga o incertesa és el

Premi Estrela d’Honor, creat per a reconéixer la memòria d’una personalitat rellevant en l’àmbit de la literatura, l’art o el coneixement. En l’edició d’enguany es vol homenatjar, amb la concessió d’aquest premi, la memòria i el llegat creatiu del pintor Batiste San Roc (Altea, 1937 – Altea, 2016). En aquest sentit, segons l’organització, la inconfusible personalitat de les pintures de Batiste San Roc —el van Gogh d’Altea, en paraules de Rafael Alberti— serà un dels fils conductors en l’estètica de la gala.