Els premis SOIS CULTURA és una iniciativa del diari INFORMACIÓ i Banc Sabadell que vol validar la importància i el potencial de l’economia creativa que situa en la seua cadena de valor la cultura, la creativitat i la innovació de la província.

Aquests guardons s’estructuren en tres categories: indústries culturals i creatives, nous creadors i emprendimiento cultural, i estan dirigits a creadors nascuts a Alacant, que desenvolupen el seu treball en la província o fora d’ella, empreses, estudis, entitats, startups, etcètera, situades igualment en la província, així com creadors nascuts fora de la província i assentats a Alacant amb un treball realitzat en l’àmbit provincial.

Cada modalitat està dotada amb un únic premi d’1.500 euros. La web soiscultura.diarioinformacion.com permet aportar textos, imatges i vídeos amb els quals explicar el treball dels candidats. La inscripció es pot formalitzar fins al 23 de setembre en la web soiscultura.diarioinformacion.com.

El jurat per a aquesta primera edició ho formen professionals relacionades amb el sector que valoraran les capacitats de cada candidat per a atorgar els premis als quals reunisquen, segons el seu criteri, els requisits establits. Els membres del jurat són la directora de l’estudi d’arquitectura Magicarch, María José Marcos; el curador i crític independent d’art actual José Luis Martínez Meseguer, la periodista cultural i content màrqueting manager Paloma Palazuelos; l’investigador, professor de la UA, fundador i director del laboratori de fabricació digital Fab Lab Alacant, Juan Carlos Castro; la professora del màster de Comunicació i Indústries Creatives de la Universitat d’Alacant Tanque amb clau Sánchez Olmos; el sotsdirector general de Banc Sabadell, Jaime Matas Vallverdú, i el cap de la secció de Cultura del diari INFORMACIÓ, Rogelio Fenoll.

El certamen tenen ja els seus primers candidats i des que es va obrir la convocatòria diumenge passat i s’activara la web soiscultura.diarioinformacion.com, ja s’estan rebent les primeres inscripcions que, a dia d’avui, ja quasi aconsegueixen la vintena: Emportatsde La Trocola Circ, Comunicamos Coworking, El Gallinero Teatre Sant Joan d’Alacant, La Maga Mariela i el Mar Mudo de Llanos Cano, Jove Companyia de Dansa d’Alacant, fotografies de Dina Hara Aetel, TAE (Taller de Artes Escénicas de El Campello), Esencia de Vicente Arenas, Microteatro en los Refugios, Proyecta (tercera edición), Festival de Cine de Sant Joan d’Alacant, Art al balcó, Silencio de Alejandro Torres, 24-F de Almadraba Teatre y Sexland de Manuel Antonio Velandia, entre uns altres, però la llista de participants creix per dies.

INDÚSTRIES CREATIVES I CULTURALS

Empreses que produeixen, promocionen, difonen o comercialitzen béns, serveis i activitats de contingut cultural o artístic. La seua labor es desenvolupa en un marc de col·laboració amb altres empreses culturals, formant un teixit amb constants interrelacions entre elles. Per exemple: esdeveniments culturals, festivals (de cinema, música, arts escèniques..), estudis d’arquitectura, editorials, productores, promotores, tallers…

EMPRENDIMIENTO CULTURAL

Iniciatives que promouen la creativitat artística en un món físic o virtual, o en tots dos, mitjançant el desenvolupament d’habilitats individuals o col·lectives en el camp de les arts i la creació cultural. El talent i la creativitat són les eines bàsiques per a cercar nous models de negoci cultural. Aquest apartat abasta des de les starups de contingut cultural i d’oci, el món digital aplicat als usos culturals, webs i nous productes informatius, disseny aplicat.

NOUS CREADORS

Creadors de continguts culturals en qualsevol manifestació artística (música, pintura, vídeo, fotografia, escriptura, escultura, arts escèniques), les obres de les quals són expressió d’un present que cerquen una nova forma de donar resposta a la relació de l’art amb la societat.

Fonts: Informacion.es