El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha informat que l’Ajuntament d’Alacant organitza una nova edició de Festitíteres, el Festival Internacional de Titelles d’Alacant, destacat que “es tracta de la seua 33a edició, la qual cosa la converteix en el festival amb més solera i un esdeveniment que forma part de la identitat cultural de la pròpia ciutat».

De vareta, de fil, autòmats, de carrer, de mà, d’ombres i manejats per ventrílocs, els titelles tornen a Alacant amb el seu Festival Internacional, que tindrà lloc del 28 de novembre al 8 de desembre.

“Cal destacar que és un dels més antics que estem celebrant, i compta amb la participació de tretze grups d’àmbit nacional i internacional, Espanya, Dinamarca, Itàlia, l’Argentina, i inclou propostes de titella tradicional i de nova creació dirigides a un públic divers en els quals es fusionen amb música, dansa, objectes, vídeo projecció, ombres”, va asseverar Antonio Manresa.

“El Festival Internacional de Titelles d’Alacant és un espai per a compartir el teatre en família i gaudir d’aquesta manera tan antiga de fer teatre en un ambient distés que ens allunya de la sensació de tristesa que ens deixa aquesta pandèmia”, assegura Ángel Casado, el director de la mostra, qui vol destacar el fet que “forma part d’una xarxa de festivals de titelles, dels quals la meitat s’han suspés a causa de les actuals circumstàncies sanitàries”.

Així mateix l’edil de Cultura ha assenyalat que “les representacions es realitzaran en diferents espais de la ciutat amb la finalitat d’acostar les activitats al públic interessat i ampliar la seua projecció, sent els espais de referència el Centre Cultural Les Cigarreras i el Teatre Arniches, encara que també hi haurà representacions en el MACA, al parc El Morant i en el del Tossal, a més del Castell de Santa Bàrbara”.

En l’apartat d’Activitats Paral·leles, el propòsit de les quals és fomentar la divulgació del titella i la creació i la participació del públic a través de diferents iniciatives, es va celebraran diferents esdeveniments:

• L’Exposició Una història de titelles en el Centre Municipal de les Arts.

• Una Mostra Amateur de Titelles (amb propostes de xicotet format)

• Un mural de celebració 33 anys de Festitíteres, que el durà a terme el col·lectiu “Doble 13” en Les Cigarreras

• La participació d’un jurat Infantil compost per xiquets de fins a 12 anys, que ajudarà a dilucidar la proposta més destacada entre el publique familiar.

D’aquesta manera, dijous que ve 19 de novembre, a les 18 hores, tindrà lloc la presentació telemàtica de l’exposició Una història de Titelles, organitzada per la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament d’Alacant amb especialistes d’aquest art mil·lenari com Jaume Lloret i Virgili Tortosa.

Per a fer-la possible han col·laborat diferents institucions públiques, com el Institut Valencià de Cultura i el Museu de Belles arts de Castelló. L’exposició està integrada per 34 panells, fullets, llibres i titelles i proposa un recorregut cronològic per tota la història d’aquest art teatral a la Comunitat Valenciana, des del món antic fins a l’actualitat.

La mostra podrà ser visitada presencialment pel públic en el Centre Municipal de les Arts d’Alacant, del 20 de novembre fins a l’11 de desembre. Després està previst que recórrega tota la Comunitat Valenciana com a forma de divulgació d’aquesta modalitat escènica, tan arrelada als costums dels pobles i ciutats de la nostra geografia.

La presentació de l’exposició tindrà lloc en l’enllaç: meet.google.com/rzw-dmab-uhh

Les entrades per a Festitíteres ixen a la venda divendres que ve dia 20 i tota la informació es troba en https://www.alicante.es/es/festivales/ros-film-festival-3a-edicion