Amb el mes d’agost, a part de les celebracions patronals, Elx també commemora el descobriment de la seua Dama, el tresor de l’art iber que fa 122 anys va ser trobat en el hui Parc Arqueològic de la Alcudia per Manuel Campello. L’edil de Cultura, Marga Antón, i el vicepresident de la Reial orde de la Dama d’Elx, Manuel Soriano, acompanyats pel secretari de l’entitat, Paco Huerta, i la Dama Vivent, Neus Almarcha, han presentat a la Sala de Premsa del Consistori il·licità el programa d’actes organitzats per a evocar l’efemèride.

La regidora ha reconegut l’esforç i l’afecte que efectua la Reial orde en la seua labor de difusió de la peça. Així mateix, Soriano ha explicat les activitats que es realitzaran en aquest 122 aniversari, i la novetat del qual més destacada és traslladar la visita commemorativa a la Alcudia al 3 d’agost a la vesprada, per a així fer-la més agradable donada la canícula matinal del diumenge 4.

En concret, el dissabte 3, des de les 18.30 hores, els il·licitans i il·licitanes podran prendre autobusos gratuïts des de la porta del MAHE cap a la Alcudia. A les 19.30 donarà començament en el jaciment la visita commemorativa, en la qual el director del Parc Arqueològic, Alejandro Ramos Molina, informarà els assistents de les novetats i descobriments de l’emplaçament en els últims 12 mesos, a més d’intervindre la presidenta de la Reial orde, María del Carmen Pérez Cascales, i el regidor il·licità, Carlos González Serna. Després es dispararà una cohetada per a després recórrer el museu i les excavacions. I, a les 20.30, finalitzarà la visita amb invitació a refrigeris per gentilesa de l’Ajuntament.

Ja, el diumenge 4 d’agost, en la plaça del Congrés Eucarístic, la Reial orde celebrarà l’esdeveniment institucional a les 20.30 hores. Es farà lliurament de distincions a les reines i dames de les festes d’Elx 2019, amén d’imposar la medalla d’or a l’anterior Dama Vivent, Esther Martínez Urban, per la seua destacada labor en els anteriors quatre anys. Es nomenarà president d’honor a Antonio Martínez Camacho; dama d’honor a Patricia Maciá, anterior edil de Cultura i actual de Gestió Financera; i, cavaller d’honor, a l’entranyable futbolista i il·licità d’adopció Juan F. Martínez Modesto, més conegut com Nino i que a més serà el pregoner de les Festa d’Agost. En l’acte intervindran, igualment, la presidenta de la Reial orde i l’alcalde. Posteriorment, a les 21.15, el grup Long Play 3.0 amenitzarà la vetlada amb cançons dels setanta i els huitanta.