A la ciutat d’Elx, cada temporada, es duen a terme diversos espectacles en llengua valenciana. Aquests esdeveniments tenen l’objectiu d’acostar la cultura a tots els públics i no oblidar al públic de la ciutat la llengua de la qual és el valencià. Els esdeveniments culturals il·licitans per al foment de la llengua i cultura popular valenciana són molts cada any i intenten abastar totes les disciplines, des de la literatura a la música o el teatre. A més, Elx Cultura promou la llengua valenciana per al públic infantil i adult.
La programació en valencià per a aquesta temporada comença amb l’obra de teatre “Molt de soroll per no cap de bestiar” el divendres 5 d’octubre en el Gran Teatre. Aquesta programació també arriba a la sala cultural La Llotja, on es representarà “Microepisodis de feixisme quotidià” el divendres 23 de novembre, a més de diverses funcions concertades amb centre educatius. Aquesta programació es complementa amb altres esdeveniments que s’aniran anunciant pròximament com a presentacions de llibres o projeccions de pel·lícules.
La programació que destaca per incloure major quantitat d’espectacles en valencià és la barris i pedanies, començant per les actuacions en la Fireta del Camp d’Elx. Aquestes actuacions inclouen teatre infantil, des del divendres 12 al diumenge 14 d’octubre, a les 12.00 hores, i el concert d’Alfosea el dissabte 13 d’octubre, a les 21.00 hores.
Seguint amb la programació de barris i pedanies en valencià, el públic infantil comptarà amb l’actuació de Ani Kukala el dissabte 20 de novembre, a les 18.30, en Altabix i el dissabte 22 de desembre, a les 12.00, en Toscar. Les obres de teatre per al públic adult es representaran el 10 de novembre, a les 19.00, en La Foia i el 17 de novembre, a les 18.00, en Atzabares.
Gràcies a aquesta iniciativa, la ciutat ha rebut una subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant per a la realització d’aquestes representacions teatrals i infantils en Barris i Pedanies.
Entre els espectacles subvencionats de la temporada anterior podem trobar l’obra, per al públic infantil, “Canta, juga i balla” de la companyia La Nena Crea que s’ha representat al juny de 2017 en Torrellano, a l’octubre de 2017 en La Marina i en el Passeig de l’Estació i a l’abril de 2018 en La Glorieta. També per al públic infantil es van dur a terme les obres, de la companyia Asprella Teatre, “El Club de la pinya”, a l’octubre de 2017 en el Passeig de l’Estació, i “El Tresor dels perles roges” en Atzavares al juny de 2018.
Per la seva banda, per al públic adult, es va representar el musical “Cabaret Don Dives” de la nena crea, a l’octubre de 2017 en el Passeig de l’Estació i en Atzabares al juny de 2018. Finalment, també es duc a terme l’obra “La meua dóna és el fontaner” de Asprella Teatre que es va representar en quatre ocasions en 2018, al febrer en Valverde, al juny en Asprella i al juliol en Algorós i el Raval.