La Mar de Músiques compleix 25 anys. Una edició molt especial; més que per l’edat complida que també, per ser el primer festival que no és programat pel seu creador, mort el mes d’agost passat, Paco Martín. Una edició que mirarà a Portugal com a país convidat amb 14 bandes, però que farà un recorregut musical eclèctic pel món, amb 43 grups, entre ells Kamasi Washington, Ólafur Arnalds, Salif Keita, Amaia, Snarky Puppy i Toquinho al costat de Sílvia Pérez Cruz. La música feta per dones continuarà tenint un pes molt destacat, més del quaranta per cent de la programació. Organitzat per l’Ajuntament de Cartagena, començarà el 19 de juliol amb l’únic concert a Espanya de Elza Soares, la veu més brutal del Brasil, i acabarà el 27 amb una nit dedicada a la saga dels Morente, amb l’actuació dels tres fills d’Enrique Morente: Kike, Estrella i Soleá. Les entrades i abonaments ja estan a la venda.

Portugal és destinació turística de nombrosos espanyols, però encara ens costa rendir-nos a la seua llengua, que tanta riquesa cultural conté. Es diu també que vivim d’esquena al nostre país veí i que els portuguesos ens coneixen més als espanyols, que nosaltres a ells. Des de la Mar de Músiques es vol contribuir a revertir aqueix desconeixement, i per a això, del 19 al 27 de juliol, s’han programat 14 grups que mostraran des del Portugal més tradicional, al més obert i mestís. Dins d’un mes es presentaran les activitats paral·leles de cinema, art i literatura, que completaran el major desembarcament cultural que de Portugal s’ha fet al nostre país.

El cartell anunciador d’aquesta 25 edició, realitzat per l’artista lusitana Joana Vasconcelos, reflecteix el Portugal que és tradició, però també el de la modernitat. El que s’ha buscat en aquesta programació musical. En parlar de tradició, el fado és el major exponent en el món de la música tradicional portuguesa, i a Cartagena estaran les seues dos majors representants: Mariza i Ana Moura. A més, la jove fadista Carolina estrenarà mundialment el seu nou projecte al costat del productor i compositor Raül Refree.

No solament de fado viu Portugal. El gran renovador de la música portuguesa António Zambujo, la compositora i cantant Luísa Sobral, el creador i pianista neoclàssic Rui Massena i la banda de culte Dead Blegue estaran també presents en aquesta edició. Especial atenció a Conan Osíris triat per alguns mitjans especialitzats portuguesos com l’artista revelació de 2018 i seleccionat pel país lusità per a Eurovisió. Capítol especial per a María de Medeiros. L’actriu més important de Portugal estarà en la seua faceta de cantant, acompanyada pel també cantant i guitarrista Paulo Furtado, més conegut com Legendary Tigerman. El festival aprofitarà la seua presència per a mostrar part de la seua filmografia i els documentals que l’actriu com a directora ha realitzat.

Lisboa s’ha convertit en una de les grans capitals mestisses del món, on sorgeixen propostes musicals que incorporen amb orgull sons amb origen en les seues antigues colònies africanes. La Mar de Músiques celebrarà aquesta diversitat amb els concerts de Pose, Mayra Andrade, Dino D´Santiago i la sessió musical del productor Branko. El festival acollirà a més la proposta multicultural de Fumaça Preta.

Després de Portugal, la música feta a Espanya ocuparà gran part de la programació, i és que s’escoltaran les propostes d’Amaia, Els Germans Cubero, Xiquet d’Elx, Lorena Álvarez i de Sílvia Pérez Cruz acompanyada pel mestre brasiler Toquinho i el contrabajista Javier Colina. La clausura, 27 de juliol, tindrà com a protagonistes a Estrella Morente, Soleá Morente i Kiki Morente, en una nit dedicada a la seua saga.

Del Brasil, a més de Toquinho, estarà l’octogenària més reverenciada de tot el país, Elza Soares, que serà l’encarregada d’inaugurar aquesta 25 edició, en el qual serà el seu únic concert a Espanya. Nit en la qual actuarà a més la xilena Mon Laferte. D’Amèrica Llatina també estaran presents els dotze músics cubans de l’Orquestra Akokán, l’argentina Miss Bolívia, la xilena Pascuala Ilabaca i el porto-riqueny Eduardo Cabra (Visitant en Carrer 13) que al costat del dominicà Vicente García han creat la futurista formació Trending Tropics.

Marlon Williams era l’aposta de Paco Martín l’any passat. En La Mar de Músiques anava a ser el seu primer concert a Espanya. Marlon ho va suspendre per a ser part de la pel·lícula “Ha nascut una estrela” amb Lady Gaga i Bradley Cooper. A manera d’homenatge, l’artista estarà en aquesta edició, en la primera jornada del festival, per a mostrar el bon ull per a fitxar nous artistes que tenia el creador d’aquest festival.

Tres grans noms del jazz passaran per Cartagena: l’anomenat a ser-ho tot en la música Kamasi Washington, la banda Snarky Puppy i el creador del ethio-jazz Mulatu Astatke. També africans, com Astatake, són els ghaneses, i guanyadors del Vis a vis de Casa Àfrica, Fra! i Kyekyeku & Ghanalogue Highlife, o el maliense Salif Keita, que rebrà el premi del festival per “haver superat tot tipus de prejudicis dins i fora d’Àfrica en el seu defensa de la població amb albinismo i dels qui canten sense pertànyer a la casta griot, i per la inspiració de la seua poderosa veu i haver sabut mesclar la profunda tradició de la seua regió amb els sons globals”.

D’Islàndia arribaran els sons del talentós compositor Ólafur Arnalds, de Romania la banda més important dels Balcans Fanfare Ciocarlia i de Turquia l’última sensació de l’avantguarda musical d’Istanbul Gaye La seua Akyol. Les músiques fetes a la Regió de Múrcia també tenen el seu buit en l’escenari “Som d’Ací” amb tindrà com a protagonistes a Riu Vaig virar, Moody Sake, La Tribu29, Mavica i Claim.

Les entrades i els abonaments del festival estan a la venda. Tota la informació en www.lamardemusicas.com