Una vegada més, la força i sensibilitat de les paraules, la música i el vi han sigut els protagonistes d’un esdeveniment que va creixent cada any, i que en aquesta ocasió ha tingut com a marc de celebració el Parc de la Vinya.

La gala de lliurament de premis del Certamen Nacional de Poesia Maxi Banegas ha aconseguit la seua vint-i-quatrena edició, i com l’any passat a causa de la pandèmia, l’assistència a l’esdeveniment ha estat limitada a un nombre màxim de convidats, seguint amb les mesures de seguretat establides, com anar proveïts de màscareta.

Al voltant d’un centenar de persones han assistit a l’esdeveniment, que ha estat presentat per la tècnica de Cultura, Belén Jara i ha estat amenitzat musicalment pel grup “The Crooner”, tant a l’inici com al final de la vetlada.

L’edil de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, ha sigut l’encarregada de llegir l’acta dels dos concursos, i al costat de l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, han entregat els guardons i la rosa groga que simbolitza a Maxi Banegas.

El guanyador del XXIV Certamen Nacional de Poesia Maxi Banegas ha sigut Ismael Pérez de Pedro, de la localitat barcelonina de Viladecans, amb la seua obra “Metapoética de andar por casa”, rebent un premi en metàl·lic de 1.100 euros més placa commemorativa. El segon premi, dotat amb 500 euros i placa, l’ha rebut la madrilenya Verónica Aranda Casado amb el seu poema «Tríptic d’Edward Hopper», qui no ha pogut participar en l’acte per raons laborals.

En la Categoria Especial Joves entre 12 i 18 anys, els 2 premis valorats en 100 euros més placa commemorativa els han rebuts Paula Calpena Monreal, pel seu poema «Els cuses que odie», i Carlos Martínez Jara, pel seu poema “El Gos”. Tots dos estudien 2n d’ESO en l’IES José Marhuenda Prats del Pinós.

Prèviament s’han entregat també els premis del XIII Concurs de Narrativa Curta el Pinós 2021. En aquest cas, els 200€ del primer premi en la Categoria General s’han concedit al relat titulat “Un papatín pal quilo”, d’Aitor Martín Andrés, de Paiporta (València).

En la Categoria Local Especial Joves menors de 18 anys, el relat guanyador porta per títol “Joc o Vida? Tu decideixes”, d’Ismael Rico Ramírez, alumne de 2n de l’ESO de l’IES del Pinós, que ha recollit el seu premi valorat en 100€.

Els dos accèssits de 50€ cadascun han sigut per als relats titulats “Sara”, de Pablo Amorós García (alumne de 2n de l’ESO), i “El meu bescuit preferit”, de Toni Vidal Albert (alumne de 1r de l’ESO). Tots dos estudien en l’Institut de Secundària del Pinós.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, s’ha dirigit als presents per a felicitar els guardonats i agrair la labor dels col·laboradors en l’esdeveniment. També ha destacat la importància de tindre sempre presents als qui ens van precedir, persones com Maxi Banegas, ja que gràcies als seus testimoniatges plasmats en vers el Pinós ha sabut mantindre la seua essència. A més, ha animat als més joves que han sigut premiats en tots dos certàmens perquè continuen escrivint, tirant a volar la seua imaginació.

Com és habitual, en l’últim tram de l’acte, el públic assistent ha pogut escoltar els poemes guanyadors, en la veu de les actrius pinoseres Reme Carbonell i Belén Jara.

Finalitzada la cerimònia, la música de jazz, bossa, blues o soul del grup “The Crooner” ha amenitzat el moment del vi d’honor, en el qual s’han disposat taules perquè els grups de persones pogueren deixar les seues copes amb els vins “Costa Alacant” de Cellers el Pinós o les broquetes elaborades amb embotit típic del municipi.

La Ruta del Vi d’Alacant, amb el seu gerent Lourdes Rubio, també ha participat en l’esdeveniment amb un estand informatiu al costat de la zona on s’ha servit el vi d’honor.