Velandia és un conegut gran fotògraf que resumeix la seua àmplia carrera d’estils i èpoques de creació en 53 peces, probablement perquè era el numere més aproximat a l’edat que té.

Com performer que va començar a fer-les abans fins i tot de saber que es deien així. Amb aquesta transgressió per a explicar coses porta més de 20 anys investigant, experimentant i desenvolupant aquesta disciplina creadora. Va ser enguany quan va presentar a Europa diverses de les seues performances: el 19 de maig en Fest #6 Els Alentours d’Estrasburg així com el 22 de setembre en el DEEP EXCORIA Trash organzat per CUNTEMPORARY a Londres

Hui dijous, en Viva La Pepa a les 21,30 presenta la seua nova creació ESA SÍ SOY YO / Yes the girl IS me. Perquè el món no és en blanc o en negre, és una enorme gamma de grises; punts com a éssers humans hi ha. El cos és biològic però la seua construcció és social, cultural i política com també ho és la construcció del sexe, el gènere, la identitat sexual, l’orientació sexual… fins i tot el desig, l’erotisme i el plaer.

La religió, la norma legal, el concepte mèdic es transformen en un “haver de ser”, però ningú ho viu, cadascun i una de nosaltres i nosaltres s’aproxima en la seua “estar sent” a allò que sempre ha “volgut ser”.

Aquest treball performativo es refereix a les estratègies biopolíticas que van inventar la desviació sexual: la patologización de la sexualitat i els seus excessos tánato-polítics. La creació, la pràctica (el gaudi del cos, la genitalidad, el desig, l’erotisme i el plaure) i la reflexió (la consciència que el nostre cos és l’òrgan genital per excel·lència) redefineixen els límits del que és socialment possible.

Manuel Antonio Velandia Mora és un «Artivista marica», artista transdisciplinar, emigrant i refugiat colombià (2007, Espanya) descendent d’indígenes, es troba en un procés viu de descolonització, dissident del règim colonial blanc-hetero-capitalista.

 

Esa sí soy yo

Te levantas por la mañana y te preguntas cómo será tu día.
No tienes claro quién eres;
sabes que no quieres ser quién hasta ahora has estado siendo.
Te miras en el espejo,
te ves a ti mismo,
tienes la certeza de que algo ha cambiado;
sientes que no eres un hombre,
tampoco una mujer.