La Casa Bardín acollirà hui divendres la presentació del llibre Història de la propietat comunal de Rafael Altamira, un volum que recull la que va ser la seua tesi doctoral. L’acte, que s’emmarca en l’activitat “Espai Philobiblion” organitzada per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, comptarà amb la intervenció del catedràtic emèrit d’Història del Dret de la Universitat d’Alacant, Agustín Bermúdez, la néta de l’autor, Pilar Altamira, i el director del IAC, José Ferrándiz.

Història de la propietat comunal, editat ara per Analecta, va ser publicat per primera vegada en 1890 i és el títol que va inaugurar la producció literària del jurista i historiador alacantí. L’obra va ser el resultat de la seua tesi doctoral presentada a Madrid i dirigida per Gumersindo de Azcárate.

En el seu moment va ser una de les poques obres que estudiaven la temàtica i en ella, Altamira repassava el concepte de propietat comunal i, al seu torn, aprofundia en la seua evolució des de les civilitzacions primitives –els patriarcats sense organització social ni propietat sobre la terra– als estats europeus, passant pel feudalisme i incloent a Espanya.

Va ser en 1929, en abordar la publicació de les seues obres completes, quan Altamira va decidir reeditar Història de la propietat comunal amb àmplies revisions. En 1981 la va publicar l’Institut d’Estudis i Administració Local, edició que acaba de recuperar ara l’editorial Analecta, incloent la introducció que va redactar llavors Alejandro Nieto, actualitzada per a aquesta edició per Rafael Asín