El dissabte 19 de gener Espai Salmaia reobri les seues portes amb una exposició de l’artista Juan Navarro Ramón. Després de la gran exposició retrospectiva comisariada per Isabel Martínez a Palau Altea, aquesta exposició tracta de mostrar una mirada més íntima a l’interior de l’artista amb peces de la col·lecció familiar.

Nascut a Altea en 1903, Juan Navarro Ramón és un dels artistes valencians més importants del S. XX. La seua pintura oscil·la entre el surrealisme, el noucentisme i la natura morta (naturaleses mortes) i en l’actualitat està exposada en alguns dels més prestigiosos museus del món com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia o el Museu d’Art Modern de París entre altres.

En 1934 Navarro Ramón va fer el seu primer viatge a París. Un París en el qual bullia un ambient trepidant d’avantguarda i noves tendències artístiques. Va ser a la ciutat francesa on el nostre protagonista va conéixer a Pablo Picasso, Juan Gris, Ossip Zadkine i Tsuguharu Foujita, entre molts altres artistes. Van ser anys intensos per al pintor, anys d’aprenentatge on va fer noves amistats com la del també pintor i escultor català Joan Miró amb qui va mantindre un fort vincle.

Navarro Ramón va tractar amb les grans figures de les avantguardes artístiques de la primera meitat del segle XX. I així va ser com en 1937 el Govern de la República Espanyola li va proposar participar en l’Exposició Universal de París al costat d’obres tan reconegudes com La Montserrat, de Julio González; El Segador, de Joan Miró; La Font de Mercuri, d’Alexander Calder; o El Guernica, de Pablo Picasso. Et Venjarem és el nom de la peça de Navarro Ramón, una obra demolidora que transmet a la perfecció l’horror de la Guerra Civil Espanyola i que ha estat exposada recentment a Palau Altea gràcies a la cessió del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’exposició, que inclou 11 olis i 13 litografies, estarà exposada i oberta al públic en horari comercial en la galeria alteana fins a mitjan març.

(Espai Salmaia. C/ Filharmònica 7, Altea)