La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual han organitzat la IV edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià, que a partir d’ara adopten la denominació de Premis Berlanga. Els guardons s’han lliurat al Teatre Principal d’Alacant en una gala retransmesa per À Punt.

A la cerimònia de lliurament han assistit el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i representants de diferents institucions valencianes.

El lliurament de guardons ha transcorregut en una gala dinàmica i plena de ritme dirigida per Hipòlit Soler i conduïda per l’humorista Pere Aznar, amb l’acompanyament musical de Sedajazz i les col·laboracions d’Aitana Ferrer, Arkano i Muchachito Bombo Infierno.

Arkano

Com a homenatge en el centenari del seu naixement, la figura de Luis García Berlanga i el seu univers creatiu han sigut el fil conductor de la cerimònia, que ha comptat amb la participació d’actrius i actors valencians com Guillermo Montesinos, Empar Ferrer, Joaquín Climent, Cristina Perales, Àngel Fígols, Luis Miguel Seguí, Jorge Motos, Alfred Picó, Cristina Fernández Pintado, Valeria Schoneveld, Gloria March, Ferran Gadea i Rosana Pastor, que també és la comissionada de la Generalitat per a l’Any Berlanga.

Tal com es va anunciar fa alguns dies, el premi d’honor que atorga Cultura de la Generalitat l’ha rebut la productora, directora, artista visual i guionista Giovanna Ribes, fundadora de Dones en Art i l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals.

Amb aquest premi es reconeix la seua implicació en l’enfortiment del sector valencià de les indústries culturals i creatives audiovisuals, així com la seua lluita constant per reivindicar un protagonisme més gran de les dones tant en l’àmbit creatiu i professional de la indústria audiovisual com en les ficcions que arriben a les pantalles.

Dins dels guardons no competitius, l’actriu Mamen García ha rebut el premi a la trajectòria professional que atorga l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual com a reconeixement al seu treball de molts anys dins del món del cine, el teatre i la televisió. Mamen García és una artista polifacètica amb una àmplia trajectòria també com a cantant, compositora i pianista.

Premis en les 21 categories competitives

Els guanyadors i guanyadores dels Premis Berlanga de 2021 s’han decidit per les votacions dels acadèmics i acadèmiques de l’AVAV entre les més de 40 obres presentades a les 21 categories competitives.

‘Espíritu sagrado’ amb dos guardons, ‘Las consecuencias’ amb quatre guardons, ‘El cover’ amb cinc guardons i ‘Lucas’ amb dos guardons són les pel·lícules triomfadores dels Premis Berlanga de l’Audiovisual Valencià

El premi a la millor pel·lícula ha sigut per a ‘Espíritu sagrado’, dirigida per Chema García Ibarra i produïda per Jaibo Films, Apellániz y De Sosa, La Fábrica Nocturna (FR) i Teferruat (TQ).

‘Espíritu sagrado’, dirigida per Chema García Ibarra

En la categoria de millor llargmetratge documental, el guanyador ha sigut ‘Carceller. L’home que va morir dues vegades’, dirigit per Ricardo Macián i produït per Mediterráneo Media Entertaiment.

El premi a la millor direcció ha sigut per a Claudia Pinte Emperador per ‘Las consecuencias’. El premi al millor guió ha recaigut en Chema García Ibarra per ‘Esperit sagrat’.

Elena Ruiz per ‘Las consecuencias’ obté el premi a millor muntatge i postproducció. Gabo Guerra per ‘Las consecuencias’ ha guanyat en la categoria a millor direcció de fotografia i il·luminació.

En la categoria de millor actor protagonista, ha guanyat Jorge Motos por ‘Lucas’. El premi a la millor actriu protagonista és per a Tamara Casellas per ‘Mestressa’.

En la categoria de millor vestuari, la guanyadora és Giovanna Ribes Esteve per ‘El cover’. El premi a millor maquillatge i perruqueria és per a Vicen Betí per ‘El cover’. El premi al millor so és per a José Manuel Sospedra per ‘El cover’. El premi a millor música original és per a Nacho Mañó i Joana Estevao per ‘El cover’.

El premi al millor actor de repartiment és per a Jorge Cabrera per ‘Lucas’ i el premi a la millor actriu de repartiment és per a Carolina Yuste per ‘El cover’.

El premi a la millor direcció artística és per a Rafa Jannone per ‘Frederica Montseny, la dóna que parla’.

Jordi Llorca, Albert Espel, Yadira Ávalos, Carme Sánchez i Claudia Pinte per ‘Las consecuencias’ són els guanyadors del premi a la millor direcció de producció.

El premi a la millor sèrie documental és per a ‘Terres de Cinema’, dirigida per Fran Ruvira i produït per L’Andana Audiovisual.

En les tres categories de curtmetratge, el premi al millor curt de ficció és per a ‘Mindanao’, dirigit per Borja Soler i produït per Cavall Films i Filmeu; el premi al millor curt documental és per a ‘La bomba Carraixet’, dirigit per Helena Sánchez Bel i produït pels Somnis de la Formiga Roja; el premi al millor curt d’animació és per a ‘Procés de selecció’, dirigit per Carla Pereira i produït per TV ON.

El premi a millor videojoc ha sigut per a Tower Princess de AweKteaM. El jurat d’aquest premi ha estat format pels especialistes en videojocs Carles Pons, Sara Galiana Solá, Mercedes Rodrigo, Eva Gaspar i Gisela Vaquero.

Ganadores-as Premios Berlanga