La pineda del Parc de Santa Catalina va acollir dissabte 3 de juliol la primera edició de la Festa de la Diversitat, un esdeveniment que va resultar tot un èxit, tant per a la Regidoria d’Igualtat com per a la resta de regidories que van col·laborar en la seua posada en marxa.

Amb totes les taules plenes, el públic va assistir a un acte que va incloure projeccions, missatges reivindicatius, una taula d’experiències que va ser molt interessant, i la lectura del manifest que al llarg d’aquests dies van preparar alumnes de l’institut del Pinós.

L’edil d’Igualtat, Mª José Moya, va exercir de presentadora de l’acte, recordant en les seues primeres paraules que hi ha moltes raons per a celebrar una festa com aquesta, atés que encara queda molt per camí per a recórrer per a ser una societat completament igualitària. De fet, també va alertar sobre el creixement dels grups extremistes que estan posant en perill les conquestes socials que han anat aconseguint-se aquests últims anys.

El públic va poder gaudir de la projecció de dos curts del director Ángel Puado, “Trans, dues àvies parlant de…”, que ha rebut nombrosos premis, i l’estrena de “Qüestió de sexes”, on intervé el jove actor pinosero Andreas Lozano, qui no va poder estar a l’acte però va deixar un missatge gravat.

També es va projectar el videoclip del rap “Una mà al Cel”, creat per l’alumnat de 6é del CEIP Sant Antón. La seua mestra Toñi Perea va explicar com s’havia gestat dins del projecte “Rapsodes”, juntament amb un taller de sensibilització sobre la diversitat. En la pantalla també es va poder veure el vídeo commemoratiu del Dia de l’Orgull LGTBI 2020, i l’edil d’Igualtat va agrair a les persones que van col·laborar en ell malgrat estar en pandèmia, definint-les com a persones valentes.

Un dels moments importants de la nit va ser la taula d’experiències, que va estar moderada per l’alcalde i diputat nacional Lázaro Azorín, per a qui és important aconseguir “que l’odi torne a tindre vergonya. Queda molt per fer i les persones que som ací som activistes perquè cal ser-ho. No fem mal a ningú i respectem a tots”.

Beatriz Perona, psicòloga de Orienta Alacant, va parlar de l’equip amb què compta per a atendre els usuaris de tota la província, destacant que en els tres primers mesos de la pandèmia es van duplicar les atencions. Ella treballa amb adolescents trans i reconeixia que no és fàcil per a les famílies.

Aitor Pla, president de Ponts d’Igualtat, destacava que en els dos anys de trajectòria de l’associació s’ha avançat molt i es congratula d’haver contactat amb les universitats per a treballar aquests temes. A més, des de fa tres mesos disposen ja d’un punt físic d’atenció.

L’escriptora i activista Lydia Na, presidenta de Entendemos LGTBI, veu l’avantprojecte de Llei Trans com un punt d’inici per a lluitar pels drets que encara no té el col·lectiu. Mentrestant, “ser activista és promoure la visibilització d’unes persones que no ho són fins que no fan el pas d’assumir-ho i eixir al carrer sent els qui són”.

Quant a Carlos Perona, estudiant de Disseny de Moda, la seua presència no tenia res a veure amb els seus estudis, sinó amb les conseqüències d’una agressió homòfoba que va patir fa tres anys. El procés de recuperació va ser bastant dur i llarg. De fet, no va tornar a eixir de festa durant molt de temps. Per a ell, les agressions ens fan retrocedir com a societat.

En acabar la taula d’experiències es va projectar un vídeo amb les paraules de felicitació de Miquel Àngel Fernández, director executiu de la Fundació Pedro Zerolo, celebrant que el municipi del Pinós s’animara a celebrar aquesta festa de la diversitat.

Quant al manifest de l’Orgull, la seua elaboració i lectura va estar a càrrec de cinc alumnes i alumnes de l’institut José Marhuenda Prats. Tres van pujar a l’escenari al costat de la seua professora Estefanía Pérez, qui va explicar com van preparar les frases del text.

Mentre es produïen les intervencions i projeccions, en les taules van anar servint-se vins de Cellers Tornar i embotits de Rico i Espinosa, signatures col·laboradores de l’esdeveniment.

La vetlada va continuar amb la música de em and the Rèptils. Qui va decidir continuar la festa va aprofitar l’oportunitat de sopar amb el menú de l’Orgull que oferia Rico i Espinosa, montaditos variats i broquetes de fruita.

També hi havia una zona de photocall per a fotografiar-se davant el logotip “el Pinós, L’encant de la Diversitat”, i en la zona d’accés a la pineda es podia gaudir d’uns panells amb bona part de l’exposició “Transgressives”.

Tot el recinte estava decorat amb multitud de cors amb la bandera LGTBI.