El cinema Ideal aconsegueix dotar-se de protecció integral gràcies a l’article 40 inclòs en les al·legacions presentades per Esquerra Unida Alacant i inclòs en les del grup municipal al qual pertany, Unides Podem.

La lluita per la protecció del Cinema Ideal és de llarg recorregut i amb molts implicats en ella, com la plataforma ciutadana Salvem l’Ideal o EU Alacant.
Aquesta lluita s’ha concretat des d’EU Alacant en la sol·licitud de BIC davant Conselleria, detallant els valors pels quals ha de ser protegit amb tal categoria, així com el suport al BRL amb protecció integral amb les seues reeixides al·legacions o la sol·licitud d’una visita a l’interior de l’Ideal que permeta desglossar els elements a protegir. A més, EU Alacant va produir un vídeo on diversos experts defensen la protecció integral de l’edifici i l’ús original. En paral·lel, ha estat vigilant davant els moviments de l’ajuntament respecte a la sol·licitud de llicència del grup Baraka i ha anat advertint en conseqüència.
El col·lectiu d’Esquerra Unida Alacant porta defensant la protecció no sols teòrica dels seus valors sinó l’efectiva, és a dir, la que vindrà a donar-se una vegada que es rehabilite el cinema Ideal i se li restaure el seu ús públic i original de projecció cinematogràfica.
Per això l’organització d’esquerres defensa el projecte d’una seu de la Filmoteca Valenciana per a Alacant que puga albergar altres actes culturals.
Hui dia, Alacant ha passat de ser la ciutat amb més pantalles per habitant en 2008 a la qual més cinemes va veure tancar durant 2009-2012. De fet, en aqueixos quatre anys, de les més de 90 sales que van tancar en la Comunitat Valenciana, 52 d’elles eren d’Alacant. Alacant és la desena província amb més hotels de tota Espanya (dades de l’INE 2018), sumant 507 establiments hotelers. La creació d’una seu de la filmoteca suposaria econòmica i culturalment, una solució d’integració a la multiplicitat d’ofertes culturals atomitzades quant al cinema i la cultura que ocorren a la ciutat. Adán Aliaga, Cecilia Bartolomé, Paco Sáez, Paco Huesca… i és que la història del cinema a Alacant és llarga i profusa, no vaig agafar la cura prestada a aquest sector ni a la cultura en sentit ampli.
Aquesta història de llarg recorregut encara té una meta final: l’aspiració a BIC com mereix la seua singularitat, ja que és l’únic testimoni vivent no sols a la ciutat d’Alacant sinó en tota la Comunitat Valenciana i per tant ha de ser reconegut com a tal. La seua arquitectura singular és un referent modernista cinematogràfic únic i té personalitat pròpia. No queden sales de cinema d’aquesta tipologia en cap altre lloc de la Comunitat Valenciana i no podem deixar-lo desaparéixer. Per a això s’ha d’invertir en igualtat de condicions a Alacant i en Cultura, i un bon lloc on començar és aquest cinema de singularitat única.