Esquerra Unida Alacant denuncia que el catàleg de proteccions presentat pel bipartit és un engany per a la protecció integral del Cinema Ideal, ja que el menge BRL alhora que desprotege la seua volumetria, un paràmetre que l’anterior catàleg impedia que fóra modificat, la qual cosa garantia que almenys s’assegurara la integritat del conjunt exterior.

Esquerra Unida estrena un vídeo sobre l’Ideal a manera d’argumentari per a la seua protecció integral, agrupat en diferents àrees tècniques. En ell participen persones vinculades a la lluita per la protecció del cinema Ideal, com Miguel Lois, expert de llarg recorregut en rehabilitació i edificis públics, que ens presenta els valors arquitectònics del conjunt de l’Ideal. També apareixen persones del món de la difusió del cinema com Ester Marín, sociòloga i catedràtica que ens presenta els seus valors culturals, Esther L. Barceló, encarregada de l’àrea de Memòria Històrica en IU que ens parla dels seus valors històrics o Gloria Alonso, arquitecta tècnica que va realitzar la seua TFC sobre precisament la rehabilitació del Cinema Ideal i ens matisa el caràcter de singularitat, que és dels més valorats a l’hora de declarar conjunts similars a l’Ideal com BIC. La defensa dels valors socials i l’ús públic del conjunt els encapçala el Coordinador de l’organització, Manolo Copé.

El vídeo, filmat abans de la crisi sanitària, tracta de recollir la importància de l’esperit del cinema en comunitat enfront d’altres usos i recordant que la creació d’una seu la Filmoteca Valenciana podria ser un bon ús per a això. Aprofitem la paradoxa del pla col·lectiu per a proposar el seu ús de manera metafòrica, ressaltant que la distància de la nova normalitat fa referència a distància física però. no social i que per tant és important mantindre l’esperit de comunitat especialment en aquest nou context social.

Protegir l’antic ens fa modernes.