Estem preparats per a afrontar la mort? Aquest és el gran interrogant que planteja el microdocumental que estrena aquesta setmana GRUPO ASV Servicios Funerarios en un moment social en el qual, amb la pandèmia mundial com a teló de fons, la mort ha estat més present que mai, encara que continua sent un tema del qual ens costa parlar.

Aquest rodatge aprofundeix en el tema de la nostra relació amb el final del cicle vital i si estem preparats per a enfrontar-lo. L’audiovisual planteja obrir un debat sobre la idea que tenim de la mort, de com és percebuda per part de diferents persones o col·lectius. S’aborda així un tema tradicionalment tabú i apartat de l’agenda pública que ha cobrat protagonisme en un moment històric marcat per la crisi sanitària de la COVID.

La peça audiovisual, de caràcter documental, té una duració d’uns 30 minuts i recull opinions de persones amb diferent perfil i edat per a tractar l’aspecte universal de la mort. Els protagonistes són una periodista, Mercedes Gallego, una doctora especialista en Medicina Nuclear, Aurora Crespo de Lajara, un professor de Primària, Javier Sebastián i una doctora psico-oncòloga, Nuria Javaloyes.

Tots ells s’enfronten a diverses qüestions com ara el tractament mediàtic de la mort, com s’afronta la defunció d’un familiar o amic, com pensem en la mort en la societat de hui, el suport en el procés de morir o si ha canviat la nostra perspectiva de la mort després de la pandèmia.

Mitjançant preguntes directes i respostes obertes i sinceres s’ha aconseguit un microdocumental desenvolupat amb sensibilitat i profunda humanitat, amb la intenció de connectar amb els espectadors. També s’ha buscat donar especial rellevància al caràcter educatiu i transversal de la peça amb la finalitat que servisca de suport per al treball de professionals i equips docents entorn del tema.

“Després de l’impacte de la pandèmia mundial, les conseqüències de la qual continuem patint, ens ha semblat interessant desenvolupar aquesta peça audiovisual per a compartir unes reflexions amb el públic i analitzar si la nostra concepció de la mort ha variat amb la COVID. Sabem que forma part de la nostra naturalesa i constitueix una etapa més de la vida encara que ens coste parlar d’ella o afrontar-la” afirma Sonia Carricondo, Responsable de Comunicació i RSC de Grup ASV.

Aquesta iniciativa s’ofereix com una nova contribució a la societat, perquè la nostra manera d’abordar el final del cicle vital puga ajudar-nos a gestionar un procés de duel o a naturalitzar el final de la vida pròpia i dels altres.

Aquest microdocumental es pot veure a través del canal Youtube de Grup ASV Serveis Funeraris: https://youtu.be/FqrlLIItuBA