Els centres culturals de la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament d’Alacant han celebrat aquest cap de setmana el Dia Internacional dels Museus amb la visita d’unes catorze mil persones El MARQ, el MUBAG, l’Institut Gil-Albert, MACA, Cigarreras, Sala d’exposicions de la Llotja, Museu Nova Tabarca, El MUSA, al Castell de Santa Bàrbara i Museu de Pesebres han commemorat aquesta efemèride amb un ampli programa d’activitats lúdiques i didàctiques per a tota la família que ha inclòs jornades de portes obertes amb entrada gratuïta, tallers, jocs, concursos o visites guiades i teatralizadas, entre altres propostes.

El Museu Arqueològic d’Alacant i els jaciments de Lucentum i la Illeta dels Banyets han duplicat la xifra del passat any amb més de 5.000 persones. Les visites animades als parcs arqueològics, interpretades per l’Associació de Reconstrucció Històrica Hispània Romana, han sigut especialment ben rebudes pel públic i s’han esgotat totes les passades. A més, en el museu ha brillat amb llum pròpia l’exposició internacional ‘Iran. Bressol de Civilitzacions’, una imponent col·lecció de quasi 200 objectes que abasta la història d’aquesta apassionant cultura des dels primers vestigis humans fins al segle XVIII.

Per part seua, i encara que porta mesos tancat per reformes, el Museu Belles arts Gravina va obrir excepcionalment les seues portes per a desenvolupar en la planta baixa diversos concerts i tallers als quals van assistir 500 persones aproximadament. Totes les propostes organitzades per aquest centre han tingut un excel·lent acolliment per part del públic, especialment el taller floral per a adults i el taller de serigrafia per a famílies.

Taller de Flores. MUBAG

Taller de Flores. MUBAG

D’altra banda, uns dos-cents assistents van participar al llarg del matí del divendres en la jornada organitzada per l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert amb la projecció de sis documentals realitzats entre 1979 a 1983 sobre sengles museus de la província que posteriorment van ser comentats pels seus directors actuals, així com una visita guiada a l’exposició de Rosell Meseguer.

El MACA ha tingut 1798 visitants, Cigarreras 1678 persones, La Llotja 257 , El MUSA, al Castell de Santa Bàrbara 4374 visitants, i 278 el Museu Nova Tabarca.

PERCUSONORA. Marc Moreno. Foto: Juanjo Cervetto

PERCUSONORA. Marc Moreno. Foto: Juanjo Cervetto

La regidora de Cultura, Mª Dolores Padilla ha mostrat la seua satisfacció per les xifres de visitants i que segons elles demostren «que als alacantins i als turistes els interessen les propostes culturals, sempre que siguen atractives i de qualitat».

També ha volgut agrair «l’esforç realitzat per tots els responsables i equips dels museus i centres culturals participants, que aconsegueixen que any, després d’any, i ja van set, aquest cap de setmana de maig, s’haja convertit en una cita ineludible en l’agenda cultural de la ciutat».

Com tots els anys, els museus entregaven un fullet amb passaports que havien de segellar després de cada visita. Una vegada aconseguit el cinqué segell es regalava un llapis de fusta sostenible són llavors.